نکاتی درباره سرقت
0 دیدگاه /در مشاوره کیفری /سرقت یعنی دزدیدن، برداشتن و ربودن مالی که متعلق به دیگری است. در تمامی موارد مربوط به سرقت، سارق (فردی که مالی را دزدیده است) باید مالی را که دزدیده است را به صاحب اصلی آن برگرداند و در صورتیکه اصل مال موجود نباشد باید قیمت آن را پرداخت کند و قیمت مال دزدیده شده بر اساس قیمت روز میباشد.
سرقت تعزیری
سرقت تعزیری، سرقتی است که مجازات آن در قانون تعیین شده باشد.
در صورتی که سرقت شرایط حد را نداشته باشد و همراه با یکی از شرایط زیر باشد، سارق به حبس از شش ماه تا سه سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد:
- سرقت در محل مسکونی یا مهیا برای سکونت یا در توابع آن یا در محل های عمومی از قیبل مسجد و حمام و غیر اینها واقع شده باشد.
- سرقت در جایی واقع شده باشد که در آن درخت، بوته، پرچین یا نرده قرار گرفته و سارق آن را شکسته باشد.
- سرقت در شب واقع شده باشد.
- سارقین دو نفر یا بیشتر باشند.
- سارق مستخدم بوده و مال مخدوم خود را دزدیده باشد یا مال شخص دیگری را از منزل شخص دیگری که به اتفاق مخدوم به آنجا رفته برباید یا شاگرد یا کارگر باشد و از محلی که معمولاَ محل کار وی بوده از قبیل خانه، دکان، کارگاه، کارخانه و انبار سرقت کرده باشد.
- هر گاه اداره کنندگان هتل، مسافرخانه،کاروان سرا و کاروان و به طور کلی کسانی که به اقتضای شغل اموالی در دسترس آنهاست، تمام یا قسمتی از آن را مورد دستبرد قرار دهند.
شرایط سرقت حدی
حد، مجازاتی است که در شرع مشخص شده است و قانون آنرا تعیین نکرده است.
در صورتیکه تمامی شرایط زیر وجود داشته باشد سرقت حدی خواهد بود:
- سارق باید بالغ باشد.
- سارق به سرقت وادار نشده باشد و بداند که مال دیگری را می رباید.
- سارق بداند که این عمل حرام است و صاحب مال ،مال را در حرز قرار داده باشد.
- سارق در حال اضطرار سرقت نکرده باشد.
- سرقت در سال قحطی صورت نگرفته باشد.
- سارق مال را به قصد دزدی برداشته باشد.
- مال مسروقه در حرز متناسب قرار گرفته باشد.
- مال مسروقه از اموال دولتی و وقف نباشد.
با این شرایط بسیار نادر و بعید است که بتوان این شرایط را در کنار هم دید و حد سرقت را بر سارق اجرا کنیم .البته باز هم شرایطی برای اجرای حد دارد مانند پیش از شکایت صاحب مال سارق را نبخشیده باشد یا سارق قبل از اثبات جرم از این گناه توبه نکرده باشد.
مجازات سرقت حدی در مرتبه اول، قطع چهار انگشت دست راست سارق از انتهای آن، به طوری که انگشت شصت و کف دست باقی بماند. در مرتبه دوم، قطع پای چپ سارق از پایین برآمدگی، به نحوی که نصف قدم و مقداری از محل مسح باقی بماند. درمرتبه سوم، حبس ابد. در مرتبه چهارم، اعدام هرچند سرقت در زندان باشد.
سرقت مسلحانه
اگر سرقت همراه با اذیت و آزار باشد یا سارق اسلحه داشته باشد به حبس از سه ماه تا ده سال و شلاق تا 74 ضربه محکوم میشود و اگر جرمی هم انجام شده باشد، به مجازات آن جرم هم محکوم خواهد شد.
سرقت مسلحانه گروهی در شب
هرگاه سرقت در شب واقع شده باشد و سارقین دو نفر یا بیشتر باشند و لااقل یکی از آنها حامل سلاح ظاهر یا مخفی باشد هر یک از مرتکبین به ۵ تا 15 سال حبس و شلاق تا 74 ضربه محکوم خواهد شد.
سرقت مشدد
در صورتیکه سارق شرایط زیر را باهم داشته باشد، به ۵ تا 20 سال حبس و 74 ضربه شلاق محکوم میشود:
۱٫ سرقت در شب واقع شده باشد.
۲٫ سارقان دو نفر یا بیشتر باشند.
۳٫ یک یا چند نفر حامل سلاح ظاهر یا مخفی باشند.
۴٫ از دیوار بالا رفته یا حصار را شکسته یا کلید ساختگی استفاده یا برخلاف واقعیت خود را مامور دولت معرفی کرده یا در جایی که محل سکنی یا مهیا برای سکنی و توابع آن است سرقت کرده باشد.
۵٫ در ضمن سرقت کسی را آزار یا تهدید کرده باشد.
سرقت مسلحانه از منزل
هر گاه یک یا چند نفر منزلی را سرقت کنند و حد اقل یک نفر از آنها مسلح باشد و یا هیچ یک مسلح نباشد اما در موقع سرقت در مقام هتک ناموس برایند به مجازات اعدام یا حبس ابد محکوم می شوند.
در صورتی که ساکنان منزل قصد دفاع از مال یا ناموس داشته باشند و در این میان مرتکب قتل یا جرح یا ضرب سارقین شوند، از مجازات معاف هستند.
ماموران در هنگام دستگیری سارقین اگر باعث قتل یا جرح یا ضرب سارقین شوند، از مجازات معاف هستند.
سرقت مسلحانه از بانکها صرافیها یا جواهرفروشی ها
هر گاه دو یا چند نفر با برنامه ریزی و نقشه قبلی، وجه نقد یا اوراق بهادار یا جواهرات را از بانکها و صرافیها دزدی کنند و لااقل یک نفر از سارقین مسلح به سلاح سرد یا گرم ظاهر یا مخفی، پر یا خالی باشد، چه از آن استفاده بکند چه نکند، در صورت وقوع سرقت به حبس ابد و در صورت وقوع قتل به اعدام محکوم خواهد شد.
هرگاه علی رغم میل سارقین، هیچ یک از اهداف عینی قتل و سرقت اتفاق نیفتد به حبس از ۵ تا 10 سال محکوم میشوند.
در خصوص مشاوره حقوقی سرقت می توان اینطور بیان نمود سرقت از جمله جرایمی است که هم در شرع مقدس و هم در قانون برای آن مجازات در نظر گرفته شده درشرع مقدس مجازات سرقت با وجود شرایطی که ماده ی 268 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مقرر نموده در مرتبه اول قطع انگشت دست راست در مرتبه دوم قطع پای چپ در مرتبه سوم حبس ابد و در مرتبه چهارم اعدام است این مجازات ها به علت حدی بودن با مجازاتهای سرقت های تعزیری که در مواد651 به بعد قانون مجازات اسلامی بیان شده است متفاوت می باشد .
سرقت های تعزیری برابر قانون تعزیرات مصوب 1375 به موارد متعددی تقسیم می شود از جمله آن سرقت ساده و یا سرقت در حالت تشدید شده می باشد که مجازات هر یک متفاوت است .
مشاوره حقوقی سرقت
باید توجه داشت در برخی موارد سارق ممکن است به عنوان محارب و یا مفسد فی الارض شناخته شود که مجازات آن مطابق شرع اعدام می باشد .
1- عنصر مادی
در خصوص مشاوره حقوقی جرم سرقت می توان عنصر مادی این جرم را با تعریف سادهای اینطور بیان نمود که سرقت به ربودن مال دیگری به نحوی که مالک آن رضایت نداشته و از این عمل بی اطلاع باشد که غالباً به صورت مخفیانه صورت می گیرد گفته می شود البته این تعریف جامع و مانع نبوده لیکن اکثر سرقت های موضوع این جرم به این نحو صورت می گیرد .
2- عنصر معنوی
در خصوص عنصر معنوی و یا سوء نیت متهم می توان اینطور بیان نمود که مجرم علاوه بر سوء نیت عام که همان علم مجرمانه بودن اقدامات می باشد سوء نیت خاص که همان به تصرف درآوردند اموال دیگری می باشد نیز ضروری است.
3- عنصر قانونی
در خصوص عنصر قانونی همانطور که بیان گردید قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 شرایط سرقت حدی را بیان نموده و در قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 بخش تعزیرات سرقت در فصل بیست و یکم از مواد651 لغایت 667 به صورت کامل جرم انگاری شده است.
مراحل رسیدگی
در خصوص مشاوره حقوقی مراحل رسیدگی و رونده طی شدن شکایت سرقت ابتدا باید توصیه نمود به محض وقوع جرم موضوع از طریق پلیس110 گزارش شده و صورتجلسه آن اخذ شود و در همان ابتدا میزان اموال به سرقت رفته و نحوه چگونگی سرقت بیان شود چراکه در جرم سرقت قاضی محترم ضمن صدور حکم محکومیت حکم به رد اموال مسروقه نیز صادر می نمایند.
فلذا اعلام دقیق میزان اموال ضروری است پس از اخذ گزارش ، با طرح شکایت در دادسرای عمومی و انقلاب محل وقوع جرم تحقیقات توسط مقام محترم قضایی به اداره تجسس و یا اداره آگاهی مربوطه ارجاع می گردد لازم به ذکر است اداره آگاهی به صورت کاملا تخصصی نسبت به برخی از جرائم موضوع بحث از جمله سرقت مسلحانه سرقت به صورت دسته جمعی و باندی و سرقتهای سازمان یافته تحقیقات را شروع مینماید و پس از تکمیل تحقیقات در صورت نیاز انگشت نگاری از محل وقوع جرم صورت می گیرد و در صورت کشف سارق برابر مقررات جهت تفهیم اتهام به دادسرا احضار می گردد.
در برخی موارد بنا به تشخیص بازپرس مطابق قانون بدواً متهم و یا متهمین توسط ضابطین جلب و جهت تفهیم اتهام به دادسرا احضار می شوند که در هر دو مورد پس از تفهیم اتهام قرار مقتضی که حد اقل در برگیرنده خسارات بزه دیده می باشد از سارق اخذ می شود.
با تکمیل تحقیقات و اقناع بازپرس به وقوع جرم پرونده به دادیاری اظهار نظر ارجاع می گردد پس از تایید دادیار اظهارنظر پرونده با کیفرخواست دادستان به دادگاه کیفری ۲ ارسال میشود رای دادگاه در این خصوص ظرف ۲۰ روز قابل تجدید نظر خواهی در دادگاه تجدید نظر استان می باشد.
مدارک مورد نیاز
در خصوص مدارک مورد نیاز جهت طرح شکایت کیفری توسط وکیل دادگستری ارائه موارد ذیل ضروری است ، گزارش پلیس ۱۱۰ مدارک و مستندات مالکیت شاکی نسبت به اموال مسروقه دلایل و مدارک به سرقت رفتن اموال مدارک و دلایلی که جرم سرقت را منتسب به متهم این پرونده می نماید و در نهایت ثبت نام در سیستم ثنا و ارائه کارت شناسایی .
# گروه وکلای حقوق بشر
# hr-l.ir
# وکیل برجسته، وکیل درجه یک
# وکیل تاپ، وکیل موفق
# مشاورحقوقی برجسته
# وکیل، مدافع، دادخواه، دادگستر، وکیل مدافع
# تهران وکیل، وکیل کرج، وکیل پایه یک دادگستری، وکیل پایه یک، وکیل خوب، بهترین وکیل
# وکیل کیفری، مشاوره حقوقی تخصصی و حرفه ای، وکیل حقوقی، وکیل خانواده
# یک وکیل خوب و با تجربه
# وکیل مهریه طلاق خانواده کیفری حقوقی ملکی
# وکیل پایه یک دادگستری با تجربه
# پیگیری کلیه دعاوی حقوقی و کیفری توسط بهترین وکلای پایه یک دادگستری
#مشاوره حقوقی 24 ساعته · وکیل متخصص امور کیفری · مشاوره با وکیل خانواده
# دریافت آسان ترین و فوری ترین مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان 24 ساعته با وکیل پایه یک دادگستری، با امکان دریافت ارزان ترین مشاوره حقوقی تلفنی شبانه روزی
# قبول وکالت و مشاوره حقوقی به صورت حضوری و تلفنی در زمینه های مختلف حقوقی ، کیفری ، خانواده ، املاک و امور حسبی
# گروه وکلای حرفه ای وکلای حقوق بشر با مجوز رسمی کانون وکلای دادگستری مرکز
# وکیل سایبری ایران، وکیل دادسرای جرایم رایانه ای پلیس فتا، وکیل فضای مجازی اینستاگرام تلگرام واتساپ، وکیل جرایم اینترنتی، وکیل کسب و کار