طلاق اتباع خارجی در ایران
در حال حاضر بسیاری از اتباع کشورهای خارجی که اکثرا از کشورهای همسایه هستند در ایران اقامت دارند و بعضا تشکیل خانواده می دهند. لذا رسیدگی به دعاوی حقوقی، کیفری یا خانوادگی این افراد به دلیل مبتلا به بودن این موضوع بسیار حائز اهمست است.
یکی از مهم ترین دعاوی مربوط به اتباع خارجی در ایران ، دعوای طلاق می باشد . با این توضیح که اتباع خارجی ساکن در ایران نیز ، گاها دچار اختلافات خانوادگی شده و قصد دارند از همدیگر جدا شوند . به همین دلیل ، آشنایی با شرایط طلاق اتباع خارجی در ایران ، مراحل و نحوه این نوع طلاق ها ، از اهمیت فراوانی برخوردار است .
در این مقاله قصد داریم به شرایط و نحوه طلاق اتباع خارجی در ایران بپردازیم و از منظر قانونی به این موضوع نگاهی بیاندازیم.
مهم ترین عناوین این مقاله
- شرایط طلاق اتباع خارجی در ایران
- مراحل و نحوه طلاق اتباع خارجی
- آثار طلاق اتباع خارجی در ایران
- نمونه دادخواست طلاق اتباع خارجی در ایران
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید.
شرایط طلاق اتباع خارجی در ایران
همان طور که می دانیم در هر کشوری برای جلوگیری از تضییه حقوق و رعایت نظم و اقتدار قضایی، اگر زوجین تقاضای طلاق داشته باشند باید تشریفات خاصی را اجرا کنند. جدا از چالش هایی که برای طلاق وجود دارد در صورتی که اتباع خارجی در کشور دیگری تقاضای طلاق داشته باشند این چالش و سوالات دو چندان می شود.
سوال اصلی در خصوص این است که اتباع خارجی با چه شرایطی و تحت چه قانونی می توانند اقدام به طلاق کنند؟
برای پاسخ به این پرسش باید به ماده 7 قانون مدنی مراجعه کنیم. طبق این ماده، اتباع کشورهای خارجی از حیث احوال شخصیه تابع قوانین کشور خودشان هسند. به عبارتی خارجی های ساکن ایران می توانند بدون مراجعه به کشور خود و با حضور در ایران مطابق قوانین کش.ر خودشان اقدام به طلاق نمایند.
البته در صورتی می توان قوانین دولت های خارجی را پیاده نمود که با نظم عمومی، عفت عمومی و اخلاق حسنه منافاتی نداشته باشد.
در مورد اتباع افغان در ایران ، به لحاظ مشابهت احکام طلاق با قانون ایران ، دادگاه ها می توانند به دعوای طلاق بر اساس قانون ایران نیز رسیدگی کنند و در این راستا ، دیوان عالی کشور در سال 1392 رای وحدت رویه ای صادر کرده است که بر اساس آن ، « زوجین از اتباع افغانستان از حیث احوال شخصیه ، تابع قانون دولت متبوع خود می باشند ؛ ولی چون قوانین مربوط به احوال شخصیه دولت متبوع خود را برای رسیدگی به دعوی طلاق مطروحه ارائه نداده اند ، لذا رسیدگی به دعوی طلاق مطابق قوانین موضوعه ایران ، بلااشکال بوده و منع قانونی ندارد » .
مراحل و نحوه طلاق اتباع خارجی
در تیتر قبلی مقاله به این اصل کلی اشاره کردیم که خارجیان مقیم ایران می توانند برای اقدام به طلاق مطابق قوانین خود عمل کنند اما به شرطی که مخالف نظم عمومی، اخلاق حسنه و عفت عمومی نباشد.
اما سوال این قسمت این است که برای اجرای طلاق چه مراحلی نیاز است؟
قبل از هر موضوعی، خارجیان مقیم ایران باید ازدواج خود را در سامانه مدیریت یکپارچه خدمات کنسولی که به اختصار میخک نامیده می شود ثبت کنند. در صورتی که متقاضی طلاق باشند می توانند مطابق قوانین خود دادخواست طلاق را به دادگاه ایران ارائه دهند تا طبق قوانین کشور خودشان حکم طلاق صادر شود.
آثار طلاق اتباع خارجی در ایران
در قسمت های قبلی مقاله به شرایط و نحوه طلاق اتباع خارجی اشاره کردیم. اما در رابطه با همین موضوع، ممکن است این سوال مطرح شود که طلاق اتباع خارجی چه آثاری دارد؟ آیا هر آثاری که به واسطه طلاق شکل بگیرد، در ایران جاری می شود؟
در پاسخ به این پرسش ها باید ابتدائا بیان کنیم که آثار طلاق اتباع خارجی، نباید منافاتی با اخلاق حسنه، نظم عمومی و عفت عمومی داشته باشد و گرنه این آثار اجرا نخواهند شد.
آثار طلاق اتباع خارجی مانند هر اقدام دیگری در حوره احوال شخصیه مطابق قانون کشور متبوع است . اما مهم ترین و اصلی ترین اثری که طلاق دارد و در تمام قوانین یکسان است پایان ازدواج و اتمام رابطه زوجیت بین مرد و زن است. لذا به واسطه پایان ازدواج زوجین می توانند از حقوقی که به واسطه طلاق بهره مند می شوند، استفاده کنند.
مثلا اگر مرد ، طبق قانون کشور خود ، موظف به پرداخت مهریه یا اجرت المثل ایام زوجیت به همسر شده باشد ، می بایست اقدام به پرداخت آن نماید . همچنین ، در صورتی که قانون حاکم بر اتباع خارجی ، برای زن پس از طلاق ، عده پیش بینی کرده باشد ، زوجه پس از طلاق می بایست عده طلاق نگه دارد تا بتواند با مرد دیگری ازدواج کند .
نمونه دادخواست طلاق اتباع خارجی
نمونه دادخواست طلاق اتباع خارجی در ایران
ریاست محترم ....................
با سلام ؛
احتراما به استحضار می رساند که اینجانب ، در تاریخ .............................. به موجب سند ازدواج .......................... با خوانده محترم آقای ................................ عقد نکاح دائم منعقد نمودیم که حاصل این ازدواج ................. فرزند می باشد . لکن خوانده ، به مدت بیش از 4 سال است که اقدام به ترک زندگی مشترک نموده و نفقه ای پرداخت نکرده است . لذا به دلیل عسر و حرج ناشی از غیبت همسر و عدم تامین مخارج زندگی مشترک ، درخواست صدور حکم طلاق ، مورد استدعاست .
ضرورت اخذ مشاوره از وکیل دادگستری
چنانچه درگیر دعاوی حقوقی، کیفری یا خانواده هستید حتما تا به حال به دادگاه مراجعه کرده اید. با حضور در دادگاه حتما احساسی از تنش و استرس را از نزدیک تجربه کرده اید. در این لحظات جای خالی یک وکیل حاذق و با تجربه در کنار شما خالی است. لذا برای جلوگیری از احساس استرس و پیش برد هر چه بهتر پرونده توصیه می کنیم که حتما از یک وکیل متخصص در وصول مطالبات چک و سفته، ملکی، خرید و فروش، اجاره، مشارکت استفاده نمائید.
گروه وکلای حقوق بشر با بهره مندی از وکیل متخصص و اساتید دانشگاه علاوه بر سواد و علم بالا، نسبت به موکل خود تعهد و صداقت را سرلوحه قرار داده اند.
جهت ارتباط و مشاوره حقوقی با معروفترین وکیل دادگستری با شماره های موجود در متن مقاله تماس حاصل فرمائید تا به کارشناسان مجموعه متصل شوید.
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید.