چطور از پزشک متخلف شکایت کنیم؟ نکات و روش قانونی
با توجه به تعداد روز افزون جراحی های درمانی و عمل های زیبایی که حالا فقط مختص بانوان نیست و آقایان نیز به این حوزه ورود کرده اند، دانستن حق و حقوق خود به عنوان یک مراجعه کننده حائز اهمیت است. اعمال روش های جراحی غیر ضروری و زیبایی حتی توسط ماهرترین پزشکان نیز ریسک بالایی دارد و می تواند علاوه بر خطراتی که برای سلامتی زیباجویان دارد، آنها را با مسائل حقوقی و کیفری پیچیده ای رو به رو کند.
اگر در صدد شکایت از پزشک هستید این مقاله را تا آنها مطالعه کنید و سپس از یک وکیل متخصص مشورت بگیرید.
مهم ترین عناوین این مقاله
- قصور پزشکی چیست؟
- مسئولیت قانونی پزشکان
- انواع روش های شکایت از پزشک
- شکایت انتظامی از پزشک در دادسرای سازمان نظام پزشکی
- شکایت از پزشک در دادگاه کیفری
- شکایت کیفری در دادسرای ویژه جرایم پزشکی
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید.
قصور پزشکی چیست؟
پزشک زمانی مسئول شناخته می شود که یا مرتکب قصور و یا مرتکب تخلفی شده باشد. حال باید بدانیم که قصور چیست؟ قصور به معنای کوتاهی پزشک در انجام وظایف و اعمالی است که باید انجام می داده ولی از عدم انجام آن به بیمار ضرری وارد شده است. قصور می تواند به صورت عمدی یا سهوی باشد که در هر حالت قابل پیگیری است.
مسئولیت قانونی پزشکان
پزشک موظف است که در حیطه تخصصی خود و با رعایت کلیه اصول فنی و علمی، اعمال پزشکی و جراحی که مدنظر دارد را برای بیمار انجام دهد. اهمیت و حساسیت بالای این شغل باعث شده که مرجع قانون گذاری در حیطه وظایف پزشک، مسئولیت حقوقی، کیفری و انتظامی برای ایشان در نظر بگیرد.
مسئولیت پزشکان یا در حیطه تخلفات و یا در حیطه جرایم قرار می گیرد.
تخلفات پزشک شامل تبصره یک ماده 28 قانون نظام پزشکی خواهد بود.
جرایم پزشکی نیز فعل یا ترک فعلی هستند که در قانون جرم انگاری شده و برای آنها مجازات تعیین شده است.
انواع روش های شکایت از پزشک
در حال حاضر با پرونده های پزشکی زیادی مواجهه هستیم که پزشک مربوطه با کوتاهی یا عدم مهارت و علم کافی سبب بروز خسارات بعضا جبران ناپذیری در مورد بیمار شده است. در این شرایط بیمار باید برای حق و حقوق خود و شکایت از پزشک متخلف اقدام نماید. راههای زیادی برای شکایت از پزشک وجود دارد البته انتخاب راه حل مناسب با توجه به شرایط شما، در حوزه تخصص وکیلی است که مهارت و دانش بالایی در این زمینه داشته باشد.
شکایت انتظامی از پزشک در دادسرای سازمان نظام پزشکی
در صورتی که پزشک شما با انجام تخلف و کوتاهی علمی و فنی مرتکب تقصیر شده و در نتیجه سبب ضرر جسمانی یا آسیبی به شما شده است ، می توانید با طرح شکایت در دادسرای سازمان نظام پزشکی تخلف پزشک را پیگیری کنید. در صورت بررسی سازمان و احراز تخلف و کوتاهی پزشک با توجه به تبصره 1 ماده 28 قانون نظام پزشکی به یکی از مجازات های زیر محکوم می شود
• تذکر یا توبیخ شفاهی در حضور هیأت مدیره نظام پزشکی محل.
• اخطار یا توبیخ کتبی به همراه درج در پرونده نظام پزشکی محل.
• توبیخ کتبی با درج در پرونده نظام پزشکی و نشریه نظام پزشکی محل یا الصاق رأی در تابلو اعلانات نظام پزشکی محل.
• محرومیت از اشتغال به حرفههای پزشکی و وابسته از سه ماه تا یک سال در محل ارتکاب تخلف.
• محرومیت از اشتغال به حرفههای پزشکی و وابسته از سه ماه تا یک سال در تمام کشور.
• محرومیت از اشتغال به حرفههای پزشکی از بیش از یک سال تا پنج سال در تمام کشور.
• محرومیت دائم از اشتغال به حرفههای پزشکی و وابسته در تمام کشور
شکایت از پزشک در دادگاه کیفری
همان طور که ابتدا مقاله اشاره کردیم شما به عنوان زیان دیده حق دارید که از پزشک در دادگاه کیفری شکایت کنید. البته شکایت کردن از پزشک مقدمه لازمی دارد و این مقدمه جرم بودن عمل پزشک مطابق قانون است. در صورتی که عمل پزشک مطابق قانون جرم باشد و برای آن مجازاتی در نظر گرفته شده باشد، می توانید در دادگاه کیفری علیه پزشک شکایت مطرح کنید.
دو ماده قانونی به جرایم پزشک اشاره دارد.
در این رابطه، ماده ۴۹۵ قانون مجازات اسلامی، بیان میکند:
«هرگاه پزشک در معالجاتی که انجام میدهد موجب تلف یا صدمه بدنی گردد، ضامن دیه است مگر آنکه عمل او مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی باشد یا اینکه قبل از معالجه برائت گرفته باشد و مرتکب تقصیری هم نشود و…».
همچنین ماده ۴۹۶ قانون مجازات اسلامی، در ارتباط با معالجاتی که پزشک زیبایی با دستور به دیگری انجام میدهد، مقرر داشته است:
پزشک در معالجاتی که دستور انجام آن را به مریض یا پرستار یا مانند آن صادر مینماید، در صورت تلف یا صدمه بدنی ضامن است مگر آنکه مطابق ماده 495 این قانون عمل نماید.
برای طرح شکایت شما باید ابتدا در دادسرا شکایت خود را مطرح کنید و در صورت صدور قرار جلب به دادرسی پرونده به دادگاه صالح ارسال خواهد شد.
شکایت کیفری در دادسرای ویژه جرایم پزشکی
راه دیگری که می توانید به صورت جدی تر و تخصصی تر پیگیر پزشک متخلف باشید، طرح شکایت در دادسرای ویژه جرایم پزشکی است.
شما جهت طرح دعوا در این مرجع، باید مانند طریق ذکر شده برای دادسراهای عمومی، اقدام به تقدیم دادخواست کنید.
پس از آنکه شما به طرح شکایت، از طریق ارائه دادخواست به این مرجع، اقدام میکنید. موضوع جهت رسیدگی به کمیسیونهای پزشکی ارجاع میگردد. اگر پس از بررسی و تحقیقات به عمل آمده تخلف و قصور پزشک محرز گردد، مراتب به اطلاع شعبهی رسیدگی کننده به پرونده، رسیده و در پی آن پزشک به همراه تیم پزشکی برای ادای پارهای از توضیحات فراخوانده میشوند. پس از این مرحله دو وضعیت میتواند به وجود بیاید یا کمیسیون مربوطه جرم را احراز نمی کند و در این صورت قرار منع تعقیب صادر می شود یا جرم را محرز دانسته و برای پیگیری مسیر با قرار جلب به دادرسی به دادگاه صالح ارسال می شود.
مزایا مشاوره با گروه وکلای حقوق بشر
از مزایای مشاوره حقوقی با وکیل دعاوی پزشکی این است که وکیل متخصص دعاوی پزشکی از آن جهت که نسبت به تمامی قوانین حقوقی و مدنی مربوطه اطلاعات کامل و جامع دارد میتواند موکلین را به بهترین شکل راهنمایی کند و راههایی را که فرد میتواند با قدم گذاشتن در آن به بهترین شکل به حقوق خود برسد به او بیان نماید.
پیشنهاد ما برای شما این است که حتماً با وکیل خوب و مجرب که نسبت به مسئله قوانین آگاهی دارد صحبت نمایید؛ تا وکیل شما را به درستی در این مورد راهنمایی نماید.
از این رو به شما توصیه مینماییم که اگر خود و یا نزدیکان شما در خصوص مسائل قانونی دچار مشکل شدهاید و به دنبال یک وکیل خانواده، طلاق، مهریه، نفقه، ثبتی، اداری، تجاری هستید، به گروه وکلای حقوق بشر مراجعه نمایید.
جهت ارتباط با گروه وکلای حقوق بشر با تلفن گویای مجموعه تماس بگیرید.
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید.