اجاره دادن مال موقوفه
مال موقوفه مالی است که توسط واقف به موقوف علیهم وقف می شود.موقوف علبهم کسانی هستند که وقف به نفع آن ها صورت گرفته است. . موقوف علیهم می تواند حسب مورد به صورت عام یا خاص باشد. برای اداره مال موقوفه در برخی موارد متولی یا متولیانی در نظر گرفته می شود. مال موقوفه از شرایط و قوانین خاصی پیروی می کند. یکی از این قوانین عدم خرید و فروش مال موقوفه است و صرفا در شرایط خاصی این امکان فراهم می شود. اجاره نیز از همین قاعده پیروی می کند و صرفا در شرایط خاصی می توان مال موقوفه را اجاره داد.
ماده 499 قانون مدنی به اجاره مال موقوفه اشاره کرده است. این ماده بیان می دارد: " هر گاه متولی با ملاحظه صرفه وقف مال موقوفه را اجاره دهد، اجاره به فوت او باطل نمی گردد."
در این مقاله قصد داریم به شرایط اجاره مال موقوفه بپردازیم.
مهم ترین عناوین این مقاله
- شرایط قرارداد اجاره مال موقوفه
- رعایت غبطه و مصلحت موقوفه به چه معناست؟
- توجه به نیت واقف
- رعایت شروط واقف
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید
شرایط قرارداد اجاره مال موقوفه
اولین شرط برای اعمال هر عمل حقوقی از جمله انعقاد عقود و قراردادها داشتن شرایط مفاد ماده 190 قانون مدنی است. اهلیت، بلوغ، عقل، رشد، قصد و رضایت از جمله شرایطی است که طرفین قرارداد باید این شرایط را دارا باشند.
دومین شرط قرارداد اجاره مال موقوفه این است که موضوع قرارداد اجاره باید شرایط مورد معامله را داشته باشد.
اخرین شرط از شرایط صحت قرارداد اجاره مال موقوفه، این است که مال برای هدفی مشروع و قانونی اجاره داده شود.
رعایت غبطه و مصلحت موقوفه به چه معناست؟
غبطه و مصلحت مال موقوفه به این معنی است که اقداماتی برای مال وقفی انجام شود که به نفع مال موقوفه باشد. به عبارتی با این عمل، مال موقوفه حفظ شود و به ارزش مال افزوده شود.
متولی یا موقوف علیهم که مال وقفی را اداره می کنند می توانند مال موقوفه را در صورتی که مصلحت مال را رعایت کنند، اجاره دهند.
چنانچه شخص یا اشخاصی مصحت مال وقفی را رعایت نکنند، سایر افراد اعم از متولی دیگر یا موقوف علیهم باید اقدامات لازم برای جلوگیری از ادامه عقد اجاره را انجام دهند.
توجه به نیت واقف
در بحث اجاره دادن مال موقوفه باید به قصد و نیت واقف اهنیت داد و آن را رعایت نمود. با توجه به همین نکته حقوقی می توانیم نتیجه بگیریم که اگر اجاره دادن با هدف و نیت واقف و مصلحت مال موقوفه در تضاد باشد، امکان اجاره دادن فراهم نیست. به عنوان مثال در صورتی که واقف مکانی را برای استراحت و آسایش عمئم مردم در نظر گرفته است، نمی توان آن را صرفا به یک شخص اجاره داد. اما چنانچه هدف اصلی و مستقیم واقف ایجاد اقامتگاه نبوده است، می توان آن را به یک شخص خاص اجاره داد.
قصد و نیت واقف مهم ترین علت به وجود آمدن وقف است لذت رعایت نیت ایشان مهم ترین موضوعی است که باید بدان توجه کرد.
رعایت شروط واقف
رعایت شروط واقف یکی از مهم ترین قسمت هایی است که برای هر اقدامی در مال موقوفه باید به آن توجه ویژه داشته باشیم.
البته ایراد برخی شرایط توسط واقف همیشگی نیست و ممکن است در برخی موارد هیچ شرطی از سوی واقف در وقف نامه درج نشده باشد.
در صورتی که واقف شروطی برای مال موقوفه در نظر گرفته باشد و این شروط طبق اصول کلی و مواد قانون، صحیح باشند و همچنین مصلحت مال وقفی رعایت بشود و شروط خلاف مقتضای ذات عقد وقف نباشد، رعایت آنها از جانب متولی ضروری و واجب است.
مشاوره حقوقی با وکیل گروه وکلای حقوق بشر
گروه وکلای حقوق بشر با داشتن سالها تجربه درخشان و بهره مندی از وکیل با سابقه و اساتید دانشگاه می توانند به بهترین شکل شما را در حل مسائل پیچیده حقوقی همراهی کنند.
این موسسه حقوقی با یاری وکیل خانواده، طلاق، مهریه، نفقه به طور تخصصی در پرونده های خانواده ورود کرده و با تضمین تلاش خود، سعی می کنند موفقیت و پیروزی را در پرونده شما کسب نمایند.
علاوه بر دعاوی خانواده، با حضور وکیل در امور ثبتی، اداری و تجاری در این موسسه حقوقی شما می توانید پرونده های خود را به وکیل خوب، با سابقه و حاذق در این زمینه ها بسپارید.
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید