صورت مجلس تفکیکی چه کاربردی دارد؟
صورت مجلس تفکیکی سندی است که برای تفکیک اموال غیر منقول مثل زمین یا آپارتمان دریافت می شود. مطابق سند تفکیکی زمین یا ملک به قسمت های کوچک تری تقسیم می شود و برای هر قسمت سند جداگانه تنظیم می شود. این موضوع حقوقی شباهتی به افراز یا تقسیم دارد اما در عمل متفاوت خواهد بود. صورت مجلس تفکیکی توسط اداره ثبت اسناد محل وقوع مال غیر منقول صادر می شود و مشخصات هر حصه به طور جداگانه در آن منعکس می شود. برای دریافت و اخذ صورت مجلس تفکیکی باید مدارک و عملیات خاصی پیگیری و آماده شوند که در ادامه این مقاله به جزئیات این مسائل می پردازیم.
مهم ترین عناوین این مقاله
- صورت مجلس تفکیکی چیست؟
- شرایط اخذ صورت مجلس تفکیکی
- مراحل دریافت صورت مجلس تفکیکی
- مدارک لازم جهت اخذ صورت مجلس تفکیکی
- الزام به اخذ صورت مجلس تفکیکی
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید
صورت مجلس تفکیکی چیست؟
داشتن سند مالکیت یکی از اصلی ترین و مهم ترین عواملی است که نشان دهنده ی حق مالکیت نسب به یک مال است. سند ملکی نیز نشان دهنده مالکیت شخص بر زمین، آپارتمان یا ملک است. لذا شخصی که مال غیرمنقول و با ارزشی مثل ملک یا زمین دارد باید سریعا در خصوص اخذ سند ملکی اقدام نماید.
اموال غیر منقول می توانند به واسطه اخذ صورت مجلس تفکیکی به قسمت های مختلفی تبدیل شوند که مالکیت های جداگانه دارند. این مالکیت با سند جداگانه احراز می شود، به این سند صورت مجلس تفکیکی می گویند.
متقاضی اخذ صورت مجلس تفکیکی می تواند به اداره ثبت اسناد و املاک محل وقع ملک مراجعه کند و درخواست اخذ سند صورت مجلس تفکیکی نماید که این سند می تواند نشان دهنده مالکیت های جداگانه و بخش های مالکانه هر قسمت باشد.
شرایط اخذ صورت مجلس تفکیکی
همان طور که تا این قسمت از مقاله بیان کردیم، صورت مجلس تفکیکی سندی است که برای مال غیر منقول اخذ می شود و این ملک یا زمین به قسمت های کوچک تر تبدیل می شود. پس از دریافت این سند می توان برای سند رسمی ملک مورد نظر اقدام نمود. در صورتی که صورت مجلس تفکیکی اخذ شود هر کدام از قسمت های ملک می تواند جداگانه به فروش برسد.
اما حالا که با مفهوم صورت مجلس تفکیکی آشنا شدیم. باید بدانیم که اخذ این صورت مجلس نیاز به چه شرایطی دارد؟ در این بخش به این سوال مهم می پردازیم.
همان طور که از اسم این موضوع پیداست، تفکیک ملک یا آپارتمان شرط اصلی محقق شدن و اخذ صورت مجلس تفکیکی است. تفکیک با افراز و تقسیم متفاوت است. در افراز یا تقسیم ملک دارای چندین مالک است یا به عبارتی ملک به صورت مشاع وجود دارد. اما در تفکیک آپارتمان، نیازی به وجود دو یا چند مالکیت یا مالکیت مشاع نیست و یک مالک هم می تواند مال غیر منقول را تفکیک کند.
شرط بعدی جهت اخذ صورت مجلس تفکیکی، مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک و ثبت درخواست اخذ صورت مجلس تفکیکی می باشد. بعد از ثبت درخواست و پرداخت هزینه های قانونی، کارشناس اداره ثبت با بررسی ملک و نقشه ملک و هم چنین بررسی همه جانبه قوانین و مقررات، گواهی صورت مجلس تفکیکی صادر خواهد شد.
مراحل دریافت صورت مجلس تفکیکی
صورت مجلس تفکیکی ، یکی از مهم ترین مدارک لازم برای دریافت سند ملکی می باشد . به همین دلیل ، افرادی که اقدام به تفکیک زمین نموده اند ، می بایست اقدام به دریافت صورت مجلس تفکیکی نمایند تا بتوانند پس از آن ، سند رسمی دریافت کنند . لذا مهم ترین سوالی که در این رابطه مطرح می شود ، آن است که مراحل و نحوه دریافت صورت مجلس تفکیکی چگونه است ؟
در پاسخ به این سوال ، در این قسمت ، مهم ترین مراحل دریافت سند مزبور را ذکر خواهیم کرد .
نخستین مرحله دریافت صورت مجلس تفکیکی ، مراجعه به شهرداری و اخذ گواهی پایان کار ساختمان برای آپارتمان ها و یا نقشه تفکیکی برای زمین می باشد .
مرحله بعد مراجعه به دفتر اسناد رسمی و ثبت درخواست صدور صورتمجلس تفکیکی می باشد که این درخواست ، به اداره ثبت مربوطه ، ارجاع می شود.
سپس ، رئیس اداره ثبت ، دستور رسیدگی به توقیف نبودن ملک را صادر نموده و نماینده و نقشه بردار اداره ، به محل ملک ، مراجعه و مندرجات مذکور در گواهی پایان کار یا نقشه تفکیکی را مورد بررسی قرار می دهد .
در این مرحله ، عدم مغایرت نقشه و عدم تجاوز ملک به شوارع ، معابر و املاک مجاور ، توسط کارشناس ، تایید شده و کروکی تمامی قطعات و قسمت های مشاعی در آپارتمان ها ، ترسیم می شود . در نهایت ، سند صورت مجلس تفکیکی آپارتمان و یا زمین ، توسط اداره ثبت اسناد و املاک ، صادر خواهد شد .
مدارک لازم جهت اخذ صورت مجلس تفکیکی
مراحل و نحوه دریافت صورت مجلس تفکیکی ، به صورت مراجعه حضوری به اداره ثبت و دفاتر اسناد رسمی می باشد . اما متقاضی ، جهت اخذ سند صورتمجلس تفکیکی ، می بایستی مدارکی را نیز ، تهیه و ارائه نماید . لذا در این قسمت ، قصد داریم مدارک لازم برای اخذ صورت مجلس تفکیکی را نیز ، شرح دهیم .
از جمله مدارک لازم برای اخذ صورت مجلس تفکیکی ، مدارک هویتی متقاضی اعم از شناسنامه و کارت ملی می باشد .
از دیگر مدارک لازم برای اخذ صورتمجلس تفکیکی ، گواهی پایان کار ساختمان و نقشه تفکیکی می باشد که این امر ، ضمن مراجعه به شهرداری ، امکان پذیر است .
درخواست کتبی مالک جهت صدور صورت مجلس تفکیکی ، با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی ، از جمله دیگر مدارک لازم برای صدور سند صورت مجلس تفکیکی می باشد
الزام به اخذ صورت مجلس تفکیکی
در صورتیکه آپارتمان ساخته شود و فروشنده اقدام به اخذ صورت مجلس تفکیکی ننماید با توجه به اینکه این امر از لوازم انتقال سند رسمی است و انتقال سند رسمی و انجام کامل همه امور اداری و ثبتی به عهده فروشنده باشد، خریدار می تواند نسبت به طرح دعوی الزام به اخذ پایان کار و الزام به اخذ صورت مجلس تفکیکی نماید.
دریافت مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری
وکیل ملکی، خرید و فروش، اجاره و مشارکت که به طور تخصصی در امور ملکی فعالیت دارد، می تواند مشاوره حقوقی دقیقی درباره صورت مجلس تفکیکی، نحوه درخواست افراز و تفکیک، نحوه رسیدگی و مدارک و مستندات مورد نیاز به شما ارائه دهد.
علاوه بر تخصص های ذکر شده، گروه وکلای حقوق بشر دارای وکیل در وصول مطالبات چک و سفته نیز می باشند در صورت نیاز به مشاوره با معروفترین وکیل دادگستری با تلفن گویای مجموعه تماس بگیرید. کارشناسان ما پاسخ گوی شما باشند.
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید