چگونه می توانیم حکم جلب سیار بگیریم؟
یکی از مواردی که در قانون آیین دادرسی کیفری برای دسترسی به متهم پیش بینی شده است، حکم جلب است. به موجب حکم جلب، محکوم له با کمک مامورین قضایی می تواند محکوم علیه را دستگیر و جلب نماید و به دادگاه تحویل دهد.
حکم جلب انواع مختلفی دارد یکی از پرکاربرد ترین آنها حکم جلب سیار است. حکم جلب سیار دارای تعریف و شرایط خاصی است که در قانون برای آن پیش بینی شده است و صرفا در شرایط خاصی صادر می شود.
با توجه به اهمیت و پر تعداد بودن سوالات در خصوص جلب سیار، در این مقاله به شرایط و ضوابط حکم جلب سیار می پردازیم.
مهم ترین عناوین این مقاله
- حکم جلب سیار چیست؟
- موارد صدور حکم جلب سیار
- مدت اعتبار حکم جلب سیار
- آیا با حکم جلب سیار می توان وارد خانه شد؟
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید
حکم جلب سیار چیست؟
در صورتی که متهم در دادگاه حاضر نشود یا از اجرای حکم مورد نظر استنکاف ورزد، دادگاه به موجب دستور به تمامی واحد های کلانتری، حکم جلب سیار متهم یا مجرم و یا شهود را صادر می نماید.
حکم جلب سیار، هم در دعاوی حقوقی و هم در دعاوی و موضوعات کیفری، توسط مقام و مرجع صالح، قابل صدور است و پس از صدور، به حوزه های قضایی مد نظر مرجع صادر کننده آن، ابلاغ خواهد شد و حسب مورد و بسته به تشخیص مرجع صادر کننده، امکان ارائه یک نسخه از آن نیز به خواهان یا شاکی، وجود دارد.
به واسطه حکم جلب سیار، در مدت اعتبار حکم جلب سیار، تمامی مامورین و ضابطین قضایی که حکم جلب، به آن ها ابلاغ شده و شاکی یا خواهان، می توانند در صورت رویت متهم یا محکوم، اقدام به جلب، دستگیری و تحویل وی، به مرجع صالح کنند.
موارد صدور حکم جلب سیار
برای بررسی موارد صدور حکم جلب سیار می توانیم به قوانین آیین دادرسی کیفری و قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی اشاره کنیم. جلب سیار هم در دعاوی حقوقی و هم در دعاوی کیفری اجرا می شود. در دعاوی حقوقی معمولا قرار جلب به دادرسی برای امور مالی صادر می شود. با این توضیح که پس از صدور اجراییه محکوم علیه در موعد مقرر از پرداخت تعهد خود استنکاف می ورزد یا مالی معرفی نکند یا متواری باشد محکوم علیه می تواند حکم جلب سیار محکوم علیه را از دادگاه دریافت کند. محکوم له در صورتی می تواند حکم جلب سیار را دریافت کند که ثابت نماید که مدت مقرر در اجرائیه منقضی شده و محکوم علیه فرار کرده یا تعهد خود را انجام نمی دهد.
در ماده 184 قانون آیین دادرسی کیفری به موارد صدور و شرایط صدور حکم جلب سیار اشاره شده است.
ماده 184 قانون آیین دادرسی کیفری، مقرر می دارد: "در صورتی که متواری بودن متهم به نظر بازپرس محرز باشد، برگه جلب، با تعیین مدت اعتبار، در اختیار ضابطان دادگستری قرار می گیرد تا هر جا متهم را یافتند، جلب و نزد بازپرس حاضر کنند."
مستفاد از این ماده، می توان گفت، موارد صدور حکم جلب سیار در موضوعات کیفری، متواری بودن متهم است و باید متواری بودن متهم برای بازپرس و قاضی پرونده محرز گردد. در این صورت، مقام صالح، حکم جلب سیار با مدت اعتبار معین را صادر کرده و با ابلاغ آن در اختیار ضابطان دادگستری قرار می دهد.
در تبصره همین ماده به موضوع مهمی اشاره شده است. در صورتی که بازپرس لازم بداند و تشخیص دهد، ممکن است که یک نسخه از حکم جلب سیار در اختیار خواهان یا شاکی قرار بگیرد تا در صورت یافتن و دسترسی به متهم، او را به ضابطان حوزه قضائی مربوطه، معرفی کرده تا ضابطین، متهم را جلب و تحویل نهاد و مرجع صالح دهند.
مدت اعتبار حکم جلب سیار
یکی از سوالاتی که بعد از صدور حکم جلب سیار ذهن خواهان یا شاکی پرونده را مشغول می کند، این است که آیا اعتبار حکم جلب محدود به زمان خاصی است؟ پاسخ به این سوال از دو بخش تشکیل می شود.
اعتبار حکم جلب سیار محدود به مدت زمانی است که قاضی در حکم اعلام و درج کرده است. بدین معنا که با سررسید آن تاریخ اعتبار حکم جلب سیار از بین می رود و برای اخذ مجدد حکم جلی باید به مراجع قضایی مراجعه کنید.
مدت زمانی که برای اعتبار حکم جلب در قانون وجود ندارد و کاکلاه به نظر قاضی پرونده و مرجع صادر کننده حکم بستگی دارد.
اما معمولا مدت اعتبار حکم جلب سیار، 6 ماه است لکن، این مدت، قطعی و ثابت نیست و با توجه به نظر قاضی ممکن است کمتر یا بیشتر تعیین شود.
مستفاد از ماده 183 قانون آیین دادرسی کیفری، به محض جلب متهم یا محکومی که در خصوص وی، حکم جلب سیار صادر شده بود، ضابط قضایی باید وی را تحویل مرجع صالح دهد تا همان روز، به وسیله بازپرس و یا قاضی کشیک، در خصوص وی، تعیین تکلیف شود.
آیا با حکم جلب سیار می توان وارد خانه شد؟
یکی از تصوراتی که در ذهن عموم مردم نقش بسته است، این است که ماموراین و ضابطان قضایی می توانند با حکم جلب وارد خانه محکوم علیه بشوند؟
برای پرسش به این پاسخ باید به ماده 184 قانون آیین دادرسی کیفری مراجعه کنیم.
تبصره 3 ماده 184 قانون آیین دادرسی کیفری به فرضی اشاره دارد که محکوم علیه در منزل یا محل کار خود مخفی شده باشد. در این حالت نیروی انتظامی یا ضابطان قضایی باید برای ورود از مقام قضایی اجازه کسب کنند.
بنابراین، پاسخ پرسش آیا با حکم جلب سیار می توان وارد خانه شد، این است که این امر، صرفا در صورتی امکان پذیر بوده که حکم ورود به منزل، توسط مقام قضایی صادر و در اختیار ضابطین قرار گیرد. بدیهی است صرف داشتن حکم جلب سیار، بدون دستور و حکم ورود به منزل، به ضابط، اجازه ورود به منزل یا محل اختفای متهم و محکوم را نمی دهد.
مشاوره حقوقی با وکیل گروه وکلای حقوق بشر
اهمیت داشتن وکیل خوب بر هیچ کسی پوشیده نیست. ضرروت و نقش مهم وکیل در پرونده های کیفری که با جان انسان ها گره خورده است، بسیار پررنگ تر خواهد بود. در نتیجه بسیاری از افراد دغدغه ی داشتن یک وکیل خوب را دارند.
شما می توانید با خیالی آسوده و با اطمینان مشکلات حقوقی خود را به وکلای گروه حقوق بشر در میان گذاشته و پرونده خود را به آنها بسپارید. این مجموعه حقوقی با داشتن وکیل خانواده، طلاق، مهریه، نفقه، ثبتی، اداری و تجاری دارای تیم های علمی و تخصصی هستند که با توجه به نیاز شما بهترین مشاوره و راه حل را ارائه می دهند.
جهت ارتباط با گروه وکلای حقوق بشر با شماره دفاتر و شعب تماس حاصل فرمایید.
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید