توقیف اموال بابت نفقه
بر اساس قانون خانواده و قانون مدنی، بعد از انعقاد عقد نکاح، مرد یکسری وظایف مالی دارد که باید به این تکالیف مالی عمل کند. یکی از این تکالیف مالی، پرداخت نفقه است. نفقه زن ، فرزندان و اقارب بر عهده ی پدر خانواده می باشد.
مرد در صورت موظف است که نفقه همسرش را بپردازدو نیازهای وی را تامین کند. و نفقه فرزندان و اقارب زمانی است که توانایی مالی داشته باشد.
با این حال ، گاهی مرد ، علی رغم دارا بودن اموال کافی ، از پرداخت نفقه به همسر ، فرزندان و یا خویشاوندان خود از قبیل پدر یا مادر ، خودداری می کند .
در صورتی که مرد از پرداخت نفقه به افراد واجب النفقه استنکاف ورزد می توان از دادگاه حکم به الزام پرداخت نفقه را گرفت علاوه بر این می توان اموال مرد رانیز قانونا توقیف کرد.
به همین دلیل ، آشنایی با شرایط ، نحوه مراحل قانونی توقیف اموال مرد بابت پرداخت نفقه ، به طرفین دعوا کمک می کند که حقوق قانونی خود را به نحو بهتری استیفا نمایند .
لذا به دلیل اهمیت این موضوع در این مقاله به نحوه توقیف امواب و شرایط و ضوابط قانونی ان می پردازیم.
مهم ترین عناوین این مقاله
- توقیف اموال مرد بابت مطالبه نفقه
- توقیف اموال جهت پرداخت نفقه اقارب
- مراحل قانونی توقیف اموال
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید
توقیف اموال مرد بابت مطالبه نفقه
مطابق قانون مدنی مرد بعد از عقد نکاح دائم، موظف است که به همسرش نفقه بپردازد. البته این اصل قانونی دارای استثنائاتی است. به عنوان مثال در صورتی که زن ناشزه باشد و از شوهرش تمکین نکند، شوهر می تواند از پرداخت نفقه استنکاف ورزد. در غیر این موارد قانونی، مرد قانونا موظف است علاوه بر خرجی روزانه، نیاز های همسرش اعم از مسکن، پوشاک، خوراک و غیره را تامین نماید. در صوتی که مرد به وظیفه مالی خود تعهد نداشته باشد و اجرایی نکند، زن می تواند با مطالبه نفقه حال و حتی گذشته اقدام به دریافت حقوق قانونی خود نماید.
زن می تواند هم از راه حقوقی و هم از راه کیفری نفقه گذشته و حال خود را مطالبه کند.
اگر زن متقاضی راه حقوقی باشد، باید دادخواست مطالبه نفقه را به دادگاه خانواده ارائه دهد و با تعیین کارشنای و صدوذ حکم توسط قاضی، مرد موظف می شود که مبلغ نفقه را پرداخت نماید.
اما چنانچه زن از را هکیفری نفقه خود را مطالبه کند، مرد از حیث قوانین جزایی به حبس محکوم خواهد شد. در این حالت زن باید شکوائیه ای مبنی بر ترک انفاق را به دادسرا تقدیم نماید.
بعد از دریافت حکم صادره از دادگاه و قطعی شدن آن، زن می تواند از دادگاه تقاضای صدور اجرائیه داشته باشد. در این حالت چنانچه مرد نفقه را پرداخت ننماید، زن می تواند از دادگاه دستور توقیف اموال مرد را درخواست نماید یا می تواند ضمن دادخواست مطالبه تقاضای تامین خواسته و توقیف اموال مرد را تقاضا نماید.
اصولا ، پرداخت نفقه به زن ، مانند یک دین ، به عهده مرد است و اگر مرد ، بر اساس حکم دادگاه ، نفقه زن را پرداخت نکرده باشد ، زوجه ، با رعایت تشریفات مذکور در قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی ، می تواند توقیف اموال وی ، فروش آنها و در نهایت ، پرداخت نفقه از محل آنها را درخواست کند و یا اینکه ضمن دادخواست ، تقاضای تامین خواسته یا توقیف اموال شوهر را داشته باشد که در ادامه ، شرایط ، مراحل و نحوه آن را توضیح خواهیم داد .
توقیف اموال جهت پرداخت نفقه اقارب
همان طور که گفتیم علاوه بر پرداخت نفقه زن که بر عهده مرد است، پدر خانواده باید نفقه اقارب خود که شامل فرزندان و پدر و مادر می شود را در صورت وجود شرایط قانونی پرداخت نماید.
اولین شرط لزوم پرداخت اقارب این است که مرد خانواده ، اموال کافی برای پرداخت نفقه اقارب را داشته باشد .
دومین شرط پرداخت نفقه اقارب ، این است که فرزند یا والدین ، توانایی مالی کافی برای پرداخت هزینه های خود را نداشته باشند.
در صورت دادخواست پرداخت نفقه توسط اقارب، دادگاه حسب مورد و با توجه به شرایط ممکن است حکم به الزام پرداخت نفقه بدهد یاخیر.
این حکم نیز ، مانند حکم پرداخت نفقه به زوجه ، پس از اینکه قطعیت یافت ، لازم الاجرا محسوب می شود و بایستی با تقاضای خواهان ، به مرحله اجرا درآید و در صورتی که مسئول پرداخت نفقه، علی رغم صدور حکم دادگاه ، از پرداخت نفقه امتناع کند ، علاوه بر شکایت کیفری به جرم ندادن نفقه ، می توان از دادگاه تقاضا کرد که با توقیف نمودن اموال وی ، نسبت به پرداخت بدهی های او از محل اموال توقیف شده ، اقدام نمایند . همچنین ، توقیف اموال شخص ملزم به پرداخت نفقه ، ضمن ارائه دادخواست مطالبه نفقه و با درخواست تامین خواسته نیز ، امکان پذیر است .
مراحل قانونی توقیف اموال
مطابق قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، چنانچه محکوم بعد ازقطعی شدن رای و صدور ارجرائیه در مهلت مقرر بدهی و محکوم به را پرداخت نکند، در صورتی که محکوم به عین معین باشد، آن را از وی می گیرند و در صورتی که عین معین و مشخصی نباشد، اموال و دارایی محکوم علیه گرفته می شود و از محل آن بدهی پرداخت می شود.
در این قسمت قصد داریم به مراحل توقیف امواب محکوم علیه بابت بدهی بپردازیم. در این مرحله به توقیف در دو مرحله اشاره می کنیم:
1-مراحل توقیف اموال پس از صدور حکم پرداخت نفقه در دادگاه
2-مراحل توقیف اموال در مرحله رسیدگی به دادخواست نفقه در دادگاه
اولین مرحله در نظر گرفتن مبلغ نفقه است. چنانچه مبلغ نفقه تا 20 میلیون نومان باشد، باید به شورای حل اختلاف و در صورتی که بیش از 20 میلیون تومان است باید دادخواست به دادگاه تقدیم شود.
مرحله بعد این است که باید مهلت زمان قانونی جهت قطعی شدن رای دادگاه صادر شود. بعد از قطعی شدن رای می توان با درخواست صدور اجرائیه پرونده به اجرای احکام مدنی فرستاده شود.
بعد از این مرحله، اجراییه به محکوم علیه ارسال می شود تا ظرف مهلت مشخصی نفقه را پرداخت نماید، در صورتی که شوهر از وظیفه خود سرباز زند، زن می تواند اقدام به شناسایی و توقیف اموال مرد نماید.
اما در توقیف اموال باید به مستثنیات دین توجه کرد. برای اطلاع بیشتر از اموالی که شامل مستثنیات دین هستند و امکان توقیف آنها وجود ندارد، به مقاله مستثنیات دین مراجعه کنید.
مراحل و نحوه توقیف سایر اموال بجز مستثنیات دین ، بابت نفقه ، به این صورت است که اگر مال معرفی شده برای توقیف ، مال منقول باشد ، مامور اجرای حکم ، قبل و یا حین توقیف نمودن مال ، خوانده را از این امر مطلع می کند . در صورتی که مال معرفی شده ، غیر منقول باشد ، علاوه بر اطلاع دادن این امر به طرفین ، اداره ثبت را نیز ، در جریان موضوع قرار می دهد
2-مراحل توقیف اموال در مرحله رسیدگی به دادخواست نفقه در دادگاه
علاوه بر اینکه زن می تواند پس از صدور حکم اقدام به توقیف اموال نماید، می تواند در ضمن دادخواست دستور تامین خواسته و توقیف اموال مرد را از دادگاه تقاضا نماید. خواهان ، باید ابتدا دادخواست مطالبه نفقه را به دادگاه خانوئاده ارسال نماید و در ضمن دادخواست تقدیمی خود ، با ارائه مدارک لازم ، تقاضای تامین خواسته و توقیف اموال به میزان نفقه مورد تقاضای خود را ذکر نماید تا احیانا ، اموال مذکور ، در معرض تعدی و تفریط قرار نگیرند .
دریافت مشاوره حقوقی از وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه در خصوص دعاوی خانواده و مطالبه نفقه نیازمند تنظیم دادخواست، شکوائیه یا مشاوره حقوقی هستید، می توانید با تلفن گویای مجموعه تماس حاصل فرمائید تا به وکیل خانواده گروه وکلای حقوق بشر وصل شوید.
علاوه بر وکیل خانواده، گروه وکلای حقوق بشر از سایر وکلای متخصص بهره مند است. وکیل در وصول مطالبات چک، سفته و وکیل ملکی خرید و فروش، اجاره و مشارکت بخشی از دپارتمان تخصصی این موسسه حقوقی هستند.
جهت ارتباط با معروفترین وکیل دادگستری در هر یک از موارد فوق، با تلفن گویای مجموعه تماس حاصل فرمائید. کارشناسان موسسه در کمترین زمان پاسخگوی شما هستند.
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید