ابرا مهریه
در حقوق ما در تمامی موارد توصیه شده است که به عقود و قراردادهای خود وفا کنید و آن ها را نقض نکنید. اما در برخی موارد با نقض قرارداد یا ورود خسارت به دیگری مواجه می شویم. در این حالت طرفینی یا یکی از آن ها مممکن است حسب مورد به دیگری بدهکار شود تا خسارتی را جبران کند. این نکته قابل ذکر است که رابطه طلبکار و بدهکار همیشه در قالب عقد و قرارداد نیست و ممکن است به واسطه مسئولیت خارج از قرارداد به دیگری بدهکار شویم.
یکی از عقودی که علاوه بر تکالیف غیر مالی، تکالیف مالی نیز بر دوش ما قرار می دهد، عقد نکاح است. مرد به واسطه همین تکالیف مالی بدهکار محسوب می شود و قانونا مجبور است به تعهدات خود عمل کند. اما در برخی موارد قانون گذار با اعمال شرایط خاصی می تواند ذمه ایشان را نسبت به دیونی که دارد، بری نماید.
در این مقاله قصد داریم به شرایط و نحوه ابراء مهریه بپردازیم.
مهم ترین عناوین این مقاله
- ابراء مهریه به چه معناست؟
- شرایط ابراء مهریه
- نحوه ابرا مهریه
- آیا ابرا از مهریه قابل رجوع است؟
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید
یکی از مهم ترین حقوق مالی با نوان بعد از ازدواج دائم یا موقت مهریه است. مرد در هر حالت موظف به پرداخت مهریه می باشد و در صورتی که زن مهریه خود را مطالبه کند، ایشان باید حقوق زوجه را پرداخت نماید. مگر اینکه مهریه عند استطاعه باشد و مرد توان مالی نداشته باشد یا زن مهریه خود را ابراء نموده باشد که در این حالت این مسئولیت از دوش زوج برداشته می شود.
یکی از پرسش های رایج، در خصوص مهریه، این است که مقصود از ابراء مهریه چیست و شرایط و تبعات حقوقی آن، به چه شکل است؟
برای پرسش به این پاسخ باید ابتدا با ابرا و ماهیت آن آشنا شویم.
ابراء یا برائت ذمه، یک نهاد حقوقی در قانون مدنی بوده و در خصوص دیون و تعهدات مالی، مطرح می شود. با محقق شدن ابرا دیون و تعهداتی که اجرای آن ها برای قانون گذار بسیار محترم است، و باید، توسط مدیون یا متعهد علیه، پرداخت و انجام شوند؛ از دوش متعهد علیه یا بدهکار ساقط می شود.
ابراء یا بری الذمه کردن، به معنای رها و خلاص کردن متعهد یا مدیون، از انجام تعهد مالی یا پرداخت دین، توسط داین است، بدین صورت که داین، با رضایت، در صحت عقل و با داشتن بلوغ و رشد، ذمه یا در اصلاح عرفی، شانه مدیون یا متعهد را از انجام تعهد مالی یا پرداخت دین، خالی و بری می نماید، به نحوی که گویی از ابتدا، دینی وجود نداشته است.
حا با توجه به این توضیحات ابرا مهریه بدین معناست که زن در نهایت صحت و سلامت و بدون اجبار و اکراه و از روی اختیار به موجب سند عادی یا سند رسمی مهریه خود را از مرد ساقط می نماید.
یکی از مهم ترین آثار ابراء عدم رجوع ار آن است. لذا در صئرتی که ابراء محقق شود گویی از ابتدا هیچ مهریه ای وجود نداشته است . به دلیل اهمیت این موضوع قبل از هر اقدام با وکیل پایه یک دادگستری مشورت نمائید.
شرایط ابراء مهریه
پس از توضیح راجع به ماهیت ابرا در این قسمت باید به شرایط ابرا بپردازیم. چرا که برای اقدام موثر در هر امری، باید شرایط خاص آن نهاد حقوقی فراهم باشد در غیر این صورت بلااثر خواهد بود.
شرایط ابراء مهریه در قانون عبارتند از:
وجود اهلیت در ابراء کننده: مقصود از اهلیت، وجود عقل، بلوغ و رشد در زوجه است. در قانون برای اقدام در هر عمل حقوقی، رعایت مفاد ماده 190 ضروری است
وجود قصد و رضا در ابراء کننده: زوجه به عنوان مالک مهریه؛ زمانی که می خواهد مرد را نسبت به مهریه ابرا نماید باید قصد و رضایت بدون اجبار و اکراه داشته باشد. لذا ابرا در حالت مستی یا بیهوشی و یا در صورت تهدید و اجبار از طرف شوهر یا سایر افراد وجه قانونی ندارد.
مشروعیت جهت و معین بودن موضوع ابراء: از دیگر شرایط ابراء مهریه زوجه، این است که هنگام تنظیم سند رسمی یا عادی این امر، موضوع ابراء که رها سازی مرد از پرداخت مهریه است، به همراه میزان و نوع مهریه ابراء، مشخص و معین بوده و هدف از انجام ابراء نیز، یک نیت و مقصود خلاف شرع و قانون نباشد.
نحوه ابرا مهریه
به جهت اینکه یک عمل حقوقی دارای آثار قانونی باشد و به طور صحیح منعقد شود شرایطو تشریفاتی دارد. چنانچه هر یک از موازد مصرح در قانون رعایت نشود، عمل حقوقی مدنظر اثر قانونی مد نظر ما را ایجاد نخواهد کرد. ابرا مهریه نیز از این قانون مستثنی نیست و برای ابرا مهریه مطابق قانون شرایطی در نظر گرفته شده است.
برای ابرا مهریه علاوه بر دارا بودن شرایطی که در قسمت قبلی اشاره کردیم، زن به موجب سک سند عادی دست نویس یا سند رسمی در دفترخانه به صراحت ذمه زوج را از مهریه ابرا نماید.
پس از اعلام ابراء و طی شدن این مراحل زن هیچ گونه حقی نسبت به دریافت مهریه ندارد و مرد نیز متقابلا مسئولیتی در این خصوص نخواهد داشت.
آیا ابرا از مهریه قابل رجوع است؟
در قسمت های قبلی به تعریف ابرا و شرایط و نحوه ابرا مهریه را توضیح دادیم.
در این بخش از مقاله، قصد داریم، به این پرسش، پاسخ دهیم که آیا ابراء مهریه، قابل رجوع است یا خیر و نظر قانون گذار، در این خصوص، چه می باشد؟
در خصوص ابرا از مهریه مطابق شرع اسالم که در قانون مدنی و خانواده نیز نقش مهمی دارد، در صورت ابراء دین چه در قالب مهریه، قرض و غیره امکان رجوع و بازگشت از ابرا وجود ندارد. به عبارتی ابراء یک ایقاع غیر قابل رجوع است.
و بنابراین، چنانچه زوجه، اقدام به بری الذمه کردن مرد، از پرداخت مهریه نماید، به هیچ وجه، نمی تواند، نسبت به ابراء صورت گرفته، رجوع کند.
یکی از مواردی که زن می تواند در خصوص مهریه از آن رجوع کند و این رجوع صحیح و قانونی است، بخشیدن مهریه است. چنانچه زن مهریه خود راببخشد، می تواند هر زمان که اراده کرد از آن رجوع نماید.
تفاوت ابرا با سند عادی و سند رسمی چیست؟
همان طور که گفتیم ابرا از مهریه می تواند در قالب یم سند عادی و یا در قالب یک سند رسمی تنطیمی در دفترخانه با قصد و رضایت زن اعلام شود. در این قسمت قصد داریم به نحوه و چگونگی ابرا به موجب سند عادی و سند رسمی بپردازیم و تفاوت آن ها را بیان کنیم.
ابراء مهریه، با سند عادی:
جهت تنظیم سند عادی برای ابرا مهریه، طرفین با نوشت مشخصات یک دیگر به عنوان ابرا کننده و ابرا شونده و مشخصات سند نکاحیه و اطلاعات میزان و نوع مهریه اعلام می کنند که زن در نهایت صحت و سلامت و با رضایت و اختیار مهریه خود را به مرد ابرا کرده است. بهتر است که ذیل سند عادی ابرا مهریه، دو شاهد آن را امضا نمایند تا اعتبار سند عادی بیشتر شود.
ابراء مهریه، در دفترخانه:
در این حالت زن و مرد با در دست داشتن اسناد هویتی و سند نکاحیه به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کردع و با پرداخت هزینه تنظیم سند رسمی نسب به ابرا مهریه اقدام می نمایند و سند رسمی آن را نیز، دریافت می نمایند.
مشاوره با معروفترین وکیل دادگستری
گروه وکلای حقوق بشر با داشتن دپارتمان های تخصصی در تمامی زمینه های حقوقی و بهره مندی از وکیل در وصول مطالبات چک و سفته، ملکی، خرید و فروش، اجاره و مشارکت آماده ارائه خدمات تخصصی و حرفه ای به شما عزیزان می باشد.
در صورت نیاز به مشاوره با وکیل حاذق با شماره تلفن مجموعه تماس حاصل فرمائید. کارشناسان ما در کمترین زمان پاسخگوی شما خواهند بود.
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید