پیامد و آثار قانونی بی حجابی
همان طور که می دانیم کشورما دارای پیشینه و فرهنگ اسلامی است و به عنوان یک کشور اسلامی شناخته می شود. لذا در راستای ارج بر ارزش و فرهنگ اسلامی، قاون گذار در تدوین قوانین به توصیه ها و دستورات شرع مقدس اسلام توجه ویژه ای داشته است. در اسلام حجاب نه فقط برای بانوان که بر ای مردان نیز در نظر گرفته شده است. اما به دلایل مختلفی به حجاب بانوان تاکید و سفارش بیشتری کرده است. حجاب به معنای مخفی کردن، پوشاندن و روگیری معنا می شود. اسلام به زنان و دختران مسلمان توصیه کرده است که مو و بدن خود را از مردان نامحرم بپوشانند. قانون مجازات اسالمی که از شرع اسلام و فقه یاری گرفته است، برخی از محرمات فقهی را در قالب یک فعل یا ترک فعل نابهنجار جرم انگاری کرده است. یکی از این جرم انگاری ها در خصوص بی حابی یا کشف حجاب بانوان در مرئی و منظر عموم است. با جرم انگاری این جرم، چنانچه بانویی در ملا عام کشف حجاب نماید و حدود اسلامی را رعایت نکند، با اعمال قانون از طرف ضابطین مواجه خواهد شد.
در سالهای اخیر موضوع بس حجابی و کشف حجاب به یکی از پر چالش ترین مباحث تبدیل شده است. لذا در این مقاله قصد داریم به زوایای حقوقی و مجازات این جرم بپردازیم.
مهم ترین عناوین این مقاله
- بررسی مفهوم جرم بی حجابی و کشف حجاب
- مجازات کشف حجاب چیست؟
- نحوه دادرسی جرم کشف حجاب
- به جرم بی حجابی در کدام دادگاه رسیدگی میشود؟
- آیا تشویق به بی حجابی جرم است؟
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید
بررسی مفهوم جرم بی حجابی و کشف حجاب
در تیتر قبلی مقاله راجع به اساس فقهی قانون مجازات و بررسی کلی جرم بی حجابی اشاره کردیم. در این قسمت قصد داریم نگاه جامع تری به مفهوم این جرم داشته باشیم.
همان طور که بیان کردیم اسلام حد و حدود مشخصی برای رعایت حجاب اسالمی بانوان در نظر گرفته است. از نظر اسلام زنان مسلمان باید تمام قسمت های بدن خود را غیر از گردی صورت، دست ها و پاها تا مچ بپوشانند. لذا چنانچه زنان از این حدود اسلامی تبعیت نکنند، مرتکب جرم کشف حجاب می شوند. ذکر این نکته نیز ضروری است که زمانی زنان مرتکب جرم کشف حجاب می شوند که در ملا عام ویا در مرئی و منظر عموم کشف حجاب نمایند.
مجازات کشف حجاب چیست؟
همان طور که در این دو تیتر مقاله اشاره کردیم، دین اسالم حساسیت ویژه ای بر حجاب بانوان قائل است و حکومت های اسلامی نیز به تبعیت از آموزه های اسلامی، تلاش می کنند با جرم انگاری و تعیین مجازات هنجار شکنان، چهره جامعه را به سمت و سوی مطلوب اسلامی بکشانند. با این تفاسیر دریافتیم که کشف حجاب یا بی حجابی جرم است. در این قسمت قصد داریم به مجازات جرم بی حجابی بپردازیم. دید قانون مجازات اسلامی و بیان مجازات جرم بی حجابی در تبصره ماده 638 قانون مجازات بیان شده است:
در تبصره ماده 638 قانون مجازات اسلامی آمده است که: " زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر انظار عمومی ظاهر می شوند، به حبس از ده روز تا دو ماه و یا جریمه نقدی از پنجاه تا پانصد هزار ریال محکوم خواهند شد." این مجازات تعیین شده، مجازات بد حجابی یا بی حجابی زنان است.
متن ماده 638 قانون مجازات به ارتکاب عمل حرام در ملا عام و یا عملی که حرام نیست اما عفت عمومی را جریحه دار می نماید، اشاره کرده است. اما تبصره این ماده صراحتا در خصوص جرم بی حجابی پرداخته است. مجازات این جرم حسب مورد حبس از ده روز تا دو ماه یا جرای نقدی است. اما از آنجایی که در قوانین پیش بینی گردیده که حبس تا سه ماه به مجازات جایگزین حبس تبدیل شود، لذا با عنایت به مواد ۲۳، ۲۶، ۶۵ و ۸۷ قانون مجازات اسلامی دادگاهها می توانند مرتکبین جرم کشف حجاب را، علاوه بر پرداخت جزای نقدی به تحمل یک یا چند مورد از مجازات تبعی و تکمیلی مانند، منع از اشتغال به حرفه یا کار معین، منع از خروج از کشور، الزام به انجام خدمات عمومی رایگان، توقیف وسایل دخیل در ارتکاب جرم ، الزام به یادگیری حرفه، شغل یا کار معین و غیره محکوم کند.
نحوه دادرسی جرم کشف حجاب
جرم بی حجابی از سری جرایمی است که دارای جنبه عمومی است و توسط دادستان، مردم، شکایت شاکی خصوصی و حتی برخورد و دستگیری توسط ضابطان قضایی محقق می شود. با اعلام کضف جرم و دستگیری مجرم، پرونده به پلیس آگاهی یا امنیت اخلاقی فرستاده می شود. با تکمیل شدن روند تحقیقات در اداره آگاهی، پرونده جهت رسیدگی به دادگاه ارسال می شود. جرم کشف حجاب به دلیل اینکه در زمره جرایم با مجازات درجه 8 تعزیری است به دادسرا ارسال نمی شود. با اراسال پرونده به دادگاه، ابتدا توصیه، ارشاد و امر به معروف سعی بر ارشاد و راهنمایی دارند و چنانچه در مراحل بعدی این جرم مجددا تکرار شود مجازات نقدث و تکمیلی ماده 23 قانون مجازات اسلامی اعمال می شود.
به جرم بی حجابی در کدام دادگاه رسیدگی میشود؟
جرم کشف حجاب از زمره جرایم است که مجازات درجه 8 دارد. لذا مطابق مواد 340 و 427 قانون آیین دادرسی کیفری این جرم مستقیما در دادگاه کیفری دو رسیدگی می شود.
آیا تشویق به بی حجابی جرم است؟
پاسخ به این سوال مثبت است. تشویق و ترغیب دیگران به کشف حجاب در دایره مصادیق تشویق به فساد است. لذا به مراتب مجازات سنگین تری نسبت به کشف حجاب دارد. مجازات تشویق به فساد به موجب بند (ب) ماده ۶۳۹ قانون مجازات اسلامی یک تا ده سال حبس است؛ بنابراین، دادگاه موظف است، کسانی که به طرق مختلف سعی بر اغفال و فریب دیگران به کشف حجاب را دارند، به مجازات قانونی محکوم کنند.
دریافت مشاوره از وکیل کیفری گروه وکلای حقوق بشر
جرم کشف حجاب از جرایمی است که نه فقط در ملاعام که در فضای مجازی نیز قابل پیگیری و رد یابی است. چنانچه به دنبال وکیل کشف حجاب هستید می توانید با وکیل جرایم اینترنتی یا وکیل آنلاین گروه وکلای حقوق بشر مشورت نمائید. گروه وکلای حقوق بشر با توجه به رفع دغدغه ی همیشگی وکلای این مجموعه بر بالا رفتن کیفیت خدمات وکالتی و مشاوره ای، با بهره مندی از وکلای برجسته و متخصص در امور مختلف، سعی بر رفع نیاز موکلین و مخاطبین خود دارد. لذا با تشکیل دپارتمان تخصصی از وکیل حقوقی، اداری و تجاری آماده ارائه خدمات تخصصی به بالاترین کیفیت می باشند.
همچنین با حضور وکیل در تنظیم، فسخ و ابطال قراردادها نگرانی بابت عقود و معاملات خود نباشید. شما می توانید با تماس به دفتر گروه وکلای حقوق بشر با کارشناسان مجموعه تماس حاصل فرماید تا در کوتاه ترین زمان شما را به وکیل متخصص در امور قرارداد ها متصل نمایند.
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید