مجازات جرم زنای به عنف
یکی از دسته بندی هایی که در قانون مجازات اسلامی در خصوص جرایم شکل گرفته است، جرایم علیه اشخاص است. این سبک از جرایم دامنه وسعی دارد که می تواند از ضرب و جرح تا قتل باشد. یکی از مصادیق این دسته بندی جرم زنا است. از دیر باز و در تمامی جواعمع برای جلوگیری از محقق شدن جرایم نسبت به جسم دیگران و جلوگیری از وقوع تجاوز به عنوان عملی شنیع، مجازات هایی برای مرتکبین در نظر گرفته شده است. قانون گذار ما نیز به تبعیت از اصول اسلامی و اخلاقی برای مرتکبین این جرم، یعنی جرم زنای به عنف مجازاتی در نظر گرفته است. وقوع زنا به عنف و تجاوز جنسی پیامدهای بعضا جبران ناپذیری برای شخق قربانی و جامعه به همراه دارد. در این مقاله قصد داریم که به نحوه شکل گیری، مجازات و روند شکایت از مجرم زنای به عنف بپردازیم.
مهم ترین عناوین این مقاله
- زنای به عنف چیست؟
- مجازات زنای به عنف
- نحوه ثبت و پیگیری شکایت در زنای به عنف
- نحوه دادرسی در جرم زنای به عنف
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید.
زنای به عنف چیست؟
برای بررسی جرم زنای به عنف باید ابتدا تعریفی از جرم زنا ارائه دهیم. به موجب ماده 221 قانون مجازات اسلامی، زنا عبارت است از جماع مرد و زنی که علقه زوجیت بین آنها نبوده و از موارد وطی به شبهه نیز نباشد. جماع در تبصره این قانون نیز تعریف شده است : " جماع با دخول اندام تناسلی مرد به اندازه ختنه گاه در قبل یا دبر زن محقق می شود. " عنف به معنای زود و اجبار است و زنای به عنف در واقع رابطه جنسی است که بدون رضایت زن و به واسطه زور و اجبار توسط مرد و بدون علقه زوجیت بین طرفین محقق شده است. زنا، به طور کلی، دارای دو نوع زنای محصنه و زنای غیر محصنه می باشد.
زنای به عنف صرفا محدود به زنای به اجبار و اکراه نمی شود، مطابق تبصره 2 ماده 224 قانون مجازات اسلامی "هرگاه کسی، با زنی که راضی به زنای با او نباشد، در حال بیهوشی، خواب یا مستی زنا کند، رفتار او در حکم زنا به عنف است. در زنا از طریق اغفال و فریب دادن دختر نابالغ یا از طریق ربایش، تهدید و یا ترساندن زن، اگرچه موجب تسلیم شدن او شود نیز حکم فوق، جاری است."
بنابراین، در حالتی که زنا با زن نابالغ انجام شود یا زن در حالت هوشیاری نباشد تاثیری در تعیین مجازات فعل مرتکب ندارد و زنا محقق می شود و مرتکب مجازات می گردد.
مجازات زنای به عنف
زنا به عنف به عنوان یکی از مصادیق جرایم حنسی یکی از جرایم حدی است. مجازات متجاوز در جرم زنای به عنف در ماده 224 قانوون مجازات بیان شده است . در بند ت ماده مزبور گفته شده که زنا یا تجاوز به عنف و اکراه مجازات اعدام دارد. در زنای به عنف فرقی ندارد که زانی شرایط احصان را داشته باشد یا خیر. در هر حال مجازات زانی اعدام خواهد بود. در کنار مجازات اعدام،در صورتی که قربانی باکره باشد باید اجرت المثل و ارش البکاره پرداخت شود اما در صورتی که قربانی باکره نباشد صرفا اجرت المثل پرداخت خواهد شد.
نحوه ثبت و پیگیری شکایت در زنای به عنف
در صورت وقوع این جرم، قربانی بدون از بین بردن آثار و علائم باید به نزدیک ترین کلانتری محل مراجعه نماید. ضابطان قضایی بعد از ثبت شرح حال و شکایت قربانی، بزه دیده را به پزشکی قانونی ارجاع می دهند. قربانی به پزشکی قاتونی مراجعه کرده و آثار و علائمی که در لباس یا بدن قربانی وجود دارد و همچنین میزان آسیب های جسمانی و غیره بررسی می شود. بعد از معاینات پزشکی قانونی، بزه دیده باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کند و شکوائیه ای ثبت نماید. برای تنظیم شکوائیه نظر پزشکی قانونی باید ضمیمه پرونده شود. در این مرحله توصیه می کنیم که حتما از وکیل پایه یک دادگستری مشاوره دریافت کنید تا شکوائیه ای دقیق و قانونی تنظیم نمائید.
در پرونده های جرایم جنسی پرونده مستقیما به دادگاه ارسال می شود و دادگاه وظیفه تحقیقات مقدماتی و دادرسی پرونده را به عهده دارد. دادگاه صالح در جرم زنای به عنف، کیفری یک است.
نحوه دادرسی در جرم زنای به عنف
در قسمت قبل اشاره کردیم که دادگاه صالح برای رسیدگی به این جرم، دادگاه کیفری یک است. این جرم به جهت این که در زمره جرایم جنسی است مستقیما به این دادگاه فرستاده می شود و به جهت حفظ آبروی طرفین دعوا مرحله دادسرا و تحقیقات مقدماتی برخوردار نیستند. اثبات جرم زنا به دلیل اینکه یکی از جرایم حدی است و مجازات آن اعدام است بسیار دشوار است و از حساسیت بالایی برخوردار است.
برای اثبات جرم زنا باید به ادله اثبات جرایم در آیین دادرسی کیفری مراجعه کرد. اقرار، شهادت و علم قاضی از مواردی هستند که به واسطه آن می توانیم جرم زنا را ثابت کنیم.
به موجب بند الف ماده 172 قانون مجازات اسلامی، در صورتی که زانی 4 بار در دادگاه و نزد قاضی اقرار نماید، جرم تجاوز به عنف ثابت می شود. شخص اقرار کننده، باید از سلامت کامل عقل برخوردار باشد و بدون هیچ گونه اکراه و اجباری این کار را انجام دهد.
روش دیگر برای اثبات این جرم وجود شاهدان و ادای شهادت در دادگاه است. به موجب ماده 199 قانون مجازات اسلامی، جرم زنا با شهادت 4 مرد عادل، اثبات می شود که این تعداد، می تواند با حضور سه مرد و دو زن عادل باشد. مطابق ماده 200 قانون مزبور، شاهدان باید به صورت حضوری عمل زنا را دیده باشند و فیلم و عکس صرفا اماره ای برای علم قاضی محسوب می شود. در نهایت، علم قاضی، آخرین راه، برای اثبات جرم زنا به عنف است. این علم، از طریق مدارکی مانند گزارشات پزشکی قانونی، به دست می آید.
بعد از بررسی مدارک ، مستندات و ارائه دلایل طرفین در صورتی که دادگاه وقوع جرم را محرز نداند، حکم برائت صادر می کند و در صورتی که وقع جرم را احراز کند، مجرم را به مجازات قانونی رد ماده 224 قانون مجازات محکوم می نماید. جرم تجاوز به عنف جرم غیر قابل گذشت است، بدین معنا که گذشت شاکی تاثیری در عدم تعقیب یا عدم مجازات مجرم ندارد. همچنین مجازات این جرم، حدی است و قاضی نمی تواند مجازات آن را کاهش یا افزایش دهد.
ارتباط با گروه وکلای حقوق بشر
گروه وکلای حقوق بشر می تواند در تمامی زمینه های حقوقی با ارائه ی وکیل تخصصی در موضوعات حقوقی مورد نظر بهترین مشاوره حقوقی تخصصی را به شما ارائه دهد.
این موسسه حقوقی با یاری و توانمدی وکیل ملکی، خرید و فروش، اجاره، مشارکت، چک و سفته و اساتید دانشگاه به صورت تخصصصی خدمات حقوقی ارائه می دهند وو آماده خدمات حقوقی هستند.
جهت ارتباط با معروفترین وکیل دادگستری در گروه وکلای حقوق بشر با تلفن گویای مجموعه تماس حاصل فرمائید تا کارشناسان در کمترین زمان پاسخ گوی شما باشند.
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید.