افشای اسرار موکل توسط وکیل
وکیل به عنوان نماینده قراردادی موکل وظایف و تعهداتی در مقابل موکل دارد. این تعهدات دامنه گستره ای دارد و وکیل موظف است که مطابق قانون به تمام موارد عمل کند. وکیل علاوه بر رعایت آییین نامه انتظامی باید به تعهدات قراردادی خود با کیل عمل کند.
یکی از تعهداتی که که هم در قرارداد و هم در آیین نامه، وکیل موظف به رعایت همه جانبه آن می باشد، حفظ اسرار موکل است. چنانچه وکیل به عنوان نماینده قراردادی از این وظیفع قانونی و اخلاقی سر باز زند مرتکب تخلف شده و مجازات می شود. به دلیل اهمیت ویژه این مسئله قصد داریم که در این مقاله به بررسی حفظ اسرار موکل توسط وکیل و مجازات افشای اسرار موکل توسط وکیل بپردازیم .
مهم ترین عناوین این مقاله
- حفظ اسرار موکل توسط وکیل
- مجازات افشای اسرار موکل توسط وکیل
- شرایط قانونی تحقق جرم افشای اسرار موکل
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید
حفظ اسرار موکل توسط وکیل
وکالت جز معدود شغل هایی است که برای نائل شدن به این شغل باید ادای سوگند نمود. به عبارتی این سوگند نشان دهنده اهمیت، حساسیت و وظایف خطیر این شغل است. وکیل به اقتضای شغلی که دارد معمولا محرم ناگفته ها و اسرار موکل قرار می گیرد.دانستن این اسرار بعضا برای امور وکالتی اهمیت دارد. شغل وکالت نیز مانند پزشکی از این جهت شباهت دارند. همان طور که پزشک اسرار بیمار را حفظ می کند وکیل نیز باید نسبت به اسرار زندگی موکل خود امین باشد و رعایت ای اصل اخلاقی را سر لوحه خود قرار دهد. به دلیل اهمیت این اصل اخلاقی در زندگی کاری وکلا، قانون گذار به این مورد پرداخته است و علاوه بر اینکه افشای اسرار موکل را یک تخلف انتظامی در نظر گرفته است که یک عمل مجرمانه نیز تلقی شده و برای آن مجازات در نظر گرفته است.
مجازات افشای اسرار موکل توسط وکیل
در ابتدای مقاله اشاره کردیم که وکیل بر اساس قانون و همچنین تعهدات قراردادی بین خود و موکل، موظف است که اسرار موکل خود را حفظ نماید. به این موضوع پرداختیم که افشای اسرار موکل توسط وکیل،نه تنها تخلف انتظامی محسوب می شود که در قانون مجازات نیز برای آن مجازات در نظر گرفته شده است. در صورتی که افشای اسرار موکل به عنوان تخاف انتظامی بررسی شود باید ابتدا در دادسرا و سپس در دادگاه ویژه تخاف انتظامی وکلا مورد ببرسی قرار بگیرد. اما مجازات تعیینی در قانون مجازات اسلامی در ماده 684 قانون بیان شده است.
این ماده بیان می دارد: اطباء و جراحان و ماماها و داروفروشان و کلیه کسانی که به مناسبت شغل یا حرفه خود محرم اسرار میشوند هرگاه در غیر از موارد قانونی، اسرار مردم را افشا کنند به چهل و پنج روز و دوازده ساعت تا شش ماه حبس و یا به 20/000/000 تا 60/000/000 ریال جزای نقدی محکوم میشوند.
هما نطور که از متن این ماده پیداست، این ماده صرفا برای وکلا نیست و به پزشکان و سایر شغل هایی که به اقتضای شغل یا حرفه خود با اسراردیگران در ارتباط هستند، مربوط می شود.
شرایط قانونی تحقق جرم افشای اسرار موکل
برای تحقق این جرم مانند سایر جرایم باید برخی از شرایط قانونی برای ارتکاب آن فراهم باشد. در این قسمت از مقاله قصد داریم که به شرایط و مقدمه لازم این جرم بپردازیم.
عنصر قانونی: همان طور که می دانیم یکی از اصول اصلی و اساسی قانون مجازات، اصل قانونی بودن جرم و مجازات است. لذا برای جرم دانستن و مشروع بودن اعمال مجازات باید در قانون مجازات به این جرم و مجازات اشاره شود. وحود ماده 648 قانون مجازات حاکی از رعایت عنصر قانونی این جرم است.
عنصر مادی جرم: هر جرمی با ارتکاب فعل یا عدم فعل محقق می شود. منظور از عنصر مادی جرم فعل و عدم فعلی است که در قانون به عنوان جرم شناخته شده است .به عنوان مثال عنصر مادی افشای اسرار، بیان، آشکار کردن و ابراز اسرار موکل است. این بیان و افشای اسرار می تواند در هر قالبی اعم از کتبی، شفاهی، از ظربق فضای مجازی و غیره باشد. علاوه بر این موارد، فاش کننده اسرار باید از بین اشخاصی باشد که طبق قانون محرم اسرار هستند. لذا افرادی که به واسطه افشای اسرار قابل مجازات هستند محدود به متن ماده 648 قانون مجازات اسلامی هستند.
نکته مهم در افشای اسرار این است این اسرار صرفا به دلیل جایگاه شغلی و اقتضای امر به وکیل یا پزشک و غیره گفته شود و امری پنهانی بین طرفین باشد.
عنصر معنوی یا روانی جرم: جرم افشای اسرار جرمی مطلق می باشد به این معنی که نیاز به نتیجه خاصی نیست و به صرف افشای اسرار جرم محقق می شود. همچنین برای افشای اسرار باید عمد و قصدی برای ارائه و بازگو کردن جرم وجود داشته باشد.
عدم تجویز افشای اسرار به موجب قانون: مطابق قانون اصل بر این است که اسرار موکل یا بیمار و غیره باید حفظ شود و تحت هیچ شرایطی بازگو نشود. اما این اصل یک استثناء دارد. در صورتی که قانون افشای اسرار را واجب بداند، افشای اسرار جرم تلقی نمی شود چرا که دارای هدف و مبنای مشروع و قانونی می باشند.
ارتباط با وکیل حقوقی گروه وکلای حقوق بشر
اهمیت مشاوره حقوقی و ضرورت اخذ مشاوره در امور قانونی از هیچ کس پوشیده نیست. اما برای اخذ مشاوره حقوقی باید بدانیم و آگاه باشیم که به چه کسانی مراجعه می کنیم. صداقت، تعهد کاری و علم بالا عواملی هستند که در انتخاب یک وکیل با سابقه و متخصص کمک شایانی به ما می کنند.
ما در این قسمت قصد داریم که گروه وکلای حقوق بشر را به عنوان یکی از بهترین موسسات حقوقی به شما معرفی کنیم. این موسسه حقوقی با بهره مندی از وکیل کیفری، تجاری، اداری و جرایم اینترنتی می توانند بهترین مشاوره حقوقی و خدمات وکالتی را به شما ارائه دهند.
همچنین این مووسه حقوقی با داشتن وکیل در تنظیم، فسخ و ابطال قراردادها با ارائه خدمات تخصصی در زمینه قراردادها این فرصت فوق العاده را برای مراجعین محترم در نظر گرفته است.
جهت ارتباط با وکیل آنلاین گروه وکلای حقوق بشر، می توانید با شماره تلفن گویای مجموعه تماس حاصل فرمائید تا کارشناسان مجموعه با شما تماس حاصل فرمایند.
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید