قصاص با اعدام چه تفاوتی دارد؟
قانون برای جلوگیری از هرج و مرج وضع شده است. قانون گذار با وضع جرایم و مجازات سعی کرده است که در قالب نهادهای بازدارنده و تادیبی و همچنین کیفر هایی مثل زندان، شلاق، جزای نقدی و در موارد شدید تر سلب حیات جامعه پذیری در مجرمین و عبرت برای سایر افراد را شکل دهد.
قانون مجازات اسلامی به عنوان یکی از قوانینی که از فقه اسلامی نشات گرفته است برای جلوگیری از هرج و مرج مجازات هایی را برای مجرمین در نظر گرفته است. یکی از این مجازات ها قصاص است که روند اجرایی این مجازات مطابق اعدام است اما تفاوت هایی نیز با هم دارند. معمولا افراد زیادی تصور می کنند که قصاص همان اعدام است اما این تصور اشتباه است. ما در این مقاله قصد داریم به تعریف قصاص و اعدام و بیان تفاوت های آنها بپردازیم تا دیدی واضح، صحیح و قانونی از این مجازات ها ارائه دهیم.
مهم ترین عناوین این مقاله
- قصاص به چه معناست؟
- اعدام به چه معناست؟
- فرق قصاص و اعدام
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید
قصاص به چه معناست؟
قصاص از جمله مجازات های حدی است که در قرآن و در آیات بسیاری به آن اشاره شده است. به عنوان مثال سوره بقره، سوره شوری، سوره نحل و غیره تنها بخشی از آیات و سوره هایی هستند که به قصاص اشاره کرده اند. همان طور که گفتیم قصاص به دلیل اینکه در قرآن به آن پرداخته شده و ریشه در شرع اسلام دارد مجازاتی حدی است و به هیچ عنوان نمی توان در تغییر آن دخالت نمود و باید همان طور که گفته شده، اجرا شود.
قصاص یکی از انواع مجازات هاست که در مورد جنایات عمدی بر نفس و اعضای بدن انسان اعمال می شود.
اعدام به چه معناست؟
یکی از مجازات هایی که در طول تاریخ به عنوان اشد ترین مجازات شناخته می شد و بعضا روش های متفاوت و خشنی دارد، اعدام است. اعدام نیز مانند قصاص باعث سلب حیات می شود و به همین دلیل موافقان و مخالفان زیادی دارد. تزریق کردن، اعدام با طناب دار، اعدام با گیوتین و غیره از جمله روش هایی است که برای اعمال اعدام انجام می شود. اعدام صرفا در چند کشور جهان اعمال می شود و روش معمول آن اعدام با طناب دار است.
فرق قصاص و اعدام
حال میخواهیم بررسی کنیم که تفاوت اعدام و قصاص چیست ؟ فرق قصاص و اعدام در موارد زیر است :
قصاص هم برای عضو و هم برای جان انسان اعمال می شود اما اعدام صرفا برای جان انسان اعمال می شود. به عبارتی اعدام صرفا موجب سلب حیات می شود اما اعدام هم موجب سلب حیات و هم موجب قصاص عضو می شود.
قصاص یک حق شخصی است که ولی دم یا شخص بزه دیده باید به دادگاه مراجعه کرده و درخواست پیگیری و اعمال حق خود را از دادگاه صالح تقاضا نماید. اما اعدام با اقامه دعوی از طرف دادستان نیز پیگیری می شود.
قصاص مجازاتی است که در شرع اسلام بدان اشاره شده است اما اعدام با توجه به نیاز جامعه و تصمیم قانون گذار اعمال می شود. لذا قصاص جرم حدی و اعدام جرمی تعزیری است.
در قصاص به توصیه قرآن بزه دیده یا ولی دم می توانند مجرم را ببخشند اما در اعدام بخششی در کار نیست و بخشش ولی دم تاثیری در اجرای اعدام ندارد.
مجازات قصاص صرفا در قتل عمد اعمال می شود اما اعدام در سرقت حدی، محاربه و غیره اعمال می شود.
در اجرای قصاص چنانچه بحث سلب حیات باشد دقیقا مطابق اعدام عمل می شود اما اگر برای قصاص عضو باشد دقیقا باید شرایط مطابق ارتکاب جرم عمل شود.
مثلا اگر دست شخصی با قمه قطه شده باشد در قصاص نیز دست مجرم باید با قمه قطع شود. تفاوت کلی قصاص و اعدام این است که اعدام حالت کلی و عام تری نسبت به قصاص دارد.
مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری
جهت مشاوره با وکیل دادگستری می توانید از وکلای خبره و با سابقه ی گروه وکلای حقوق بشر استفاده کنید. شما می توانید با توجه به نوع پرونده با وکیل در وصول مطالبات چک، سفته، ملکی، خرید و فروش، اجاره، مشارکت وقت مشاوره تعیین کنید و مشاوره حقوقی و تخصصی دریافت نمائید. جهت ارتباط با معروفترین وکیل دادگستری با شماره تلفن گویای مجموعه تماس حاصل فرمائید تا کارشناسان مجموعه در کمترین زمان شما را به وکیل مورد نیاز وصل نمایند.
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید