در چه شرایطی قرارداد ارفاقی ابطال یا فسخ می شود؟
قرارداد ارفاقی یک نهادی است که در قانون تجارت برای باززگشت به کار و ایجاد جریان دوباره در سرمایه تاجر ورشکسته پیش بینی شده است. با انعقاد قرارداد ارفاقی تاجر مجددا سرمایه و اموال خود را به کار می اندازد تا با دستاوردی که کسب می نماید، دیون و مطالبات خود را پرداخت نماید.
انعقاد قرارداد ارفاقی دارای شرایط و ضوابط قانونی است و در صورتی که این شرایط احراز نشود و یا اجر در حین اجرای این قرارداد شرایط را از دست بدهد، باعث ابطال یا فسخ قرارداد ارفاقی می شود. قرارداد ارفاقی صرفا در شرایطی که قانون گذار در نظر دارد باطل یا فسخ می شود و تاجر یا طلبکار راسا نمی تواند قرارداد ارفاقی را منحل نماید.
از این رو در این مقاله قدصد داریم در خصوص شرایط و ضوابط قرارداد ارفاقی ، نحوه و مراحل آن توضیح بدهیم. چنانچه در خصوص نکات حقوقی قرارداد ارفاقی سوالی دارید، مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.
مهم ترین عناوین این مقاله
- موارد ابطال و فسخ قرارداد ارفاقی چیست؟
- روند ثبت دادخواست فسخ یا ابطال قرارداد ارفاقی
- آثار فسخ یا ابطال قرارداد ارفاقی
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید
موارد ابطال و فسخ قرارداد ارفاقی چیست؟
قبل از بررسی موارد ابطال و فسخ قرارداد ارفاقی باید یک نگاه کلی به مفهوم و ماهیت قرارداد ارفاقی داشته باشیم تا بتوانیم به پرسش این قسمت از مقاله پاسخ دهیم. تنظیم قرارداد ارفاقی یکی از حکایت های قانون تجارت از تجاری است که به هر دلیلی به غیر از ورشکستگی به تقلب دچار ورشکستگی و رکود مالی شده اند.
در قرارداد ارفاقی، مدیر تصفیه قبل از فروش اموال و دارایی تاجر، مجمع عمومی را تشکیل و از طلبکاران دعوت می نماید تا دیون و مطالبتشان را بیان کننند تا میزان دقیق بدهی های تاجر مشخص شود. در صورتی که گفت و گوی مدیر تصفیه با طلبکاران به نتیجه برسد، با انعقاد قرارداد ارفاقی قبول می نمایند که تاجر به شغل خود باز گردد و اگر سرمایه ای دارد در جریان قرارر بگیرد تا پس از کسب عواید و سود ، طلب طلبکاران را پرداخت نماید.
اما در برخی موارد قرارداد ارفاقی ابطال یا فسخ می شود که در ذیل به صورت جداگانه به هر یک از این موارد اشاره می کنیم:
موارد ابطال قرارداد ارفاقی
در مورد ذیل قرارداد ارفاقی باطل است:
1 - در مورد محکومیت تاجر به ورشکستگی به تقلب.
2 - در مورد ماده 490 پس از تصدیق شدن قرارداد ارفاقی دعوی بطلان نسبت به آن قبول نمیشود مگر اینکه پس از تصدیق مکشوف شود که در میزان دارایی یا مقدار قروض حیله به کار رفته و قدر حقیقی قلمداد نشده است.
موارد فسخ قرارداد ارفاقی
یکی از موارد فسخ قرارداد ارفاقی عدم رعایت مفاد و شرایط این قرارداد توسط تاجر می باشد. در صورتی که تاجر به تعهدات و شرایط پایبند نباشد طلبکاران می تواننند دادخواست فسخ قرارداد ارفاقی را به دادگاه تقدیم نمایند و دادگاه در این خصوص رای صادر می نماید. ماده 494 قانون تجارت در این خصوص بیان می دارد:
اگر تاجر ورشکسته شرایط قرارداد ارفاقی را اجرا نکرد ممکن است برای فسخ قرارداد مزبور بر علیه او اقامه دعوی نمود.
در خصوص فسخ قرارداد ارفاقی، چنانچه بخشی از قرارداد دارای ضامن باشد، طلبکاران می توانند نسبت به همان قسمتی که ضامن اجرای آن را تعهد کرده به ضامن مراجعه کنند. البته طلبکاران مخیر هستند که بین فسخ یا مراجعه به ضامن یکی را انتخاب کنند. طلبکارا نصرفا می توانند بابت همان بخش به ضامن مراجعه نمایند و ضامن در خصوص سایر قسمت ها مسئولیتی ندارد. ماده 495 در این خصوص بیان می دارد: در صورتی که اجرای تمام یا قسمتی از قرارداد را یک یا چند نفر ضمانت کرده باشند طلبکارها میتوانند اجرای تمام یا قسمتی از قرارداد را که ضامن دارد از او بخواهند و در مورد اخیر آن قسمت از قرارداد که ضامن نداشته فسخ میشود. در صورت تعدد ضامن مسئولیت آنها تضامنی است.
روند ثبت دادخواست فسخ یا ابطال قرارداد ارفاقی
در صورتی که شرایط فسخ یا ابطال قرارداد ارفاقی مطابق مواردی که در تیترهای قبلی بیان کردیم، وجود داشته باشد طلبکاران می توانند دادخواست فسخ یا ابطال قرارداد ارفاقی را ثبت نمایند. حالا سوال این است که روند ثبت دادخواست فسخ یا ابطال قرارداد ارفاقی چطور ممکن است؟
روند و مراحل ثبت دادخواست به شرح زیر است:
در وهله اول و برای ثبت یک دادخواست و یا ه عمل حقوقی باید طرفین در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشند و در سایت عدل ایران یک حساب کاربری برای انجام کلیه اقدامات قضایی من جمله آگاهی از ابلاغیه ها داشته باشد. در صورتی که فقاد حساب کاربری ثنا هستید می توانید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و با ارائه مدارک هویتی اقدام به ایجاد حساب کاربری ثنا نمایید.
طلبکاران بعد از ایجاد حساب کاربری ثنا باید یک دادخواست در خصوص فسخ یا ابطال قرارداد ارفاقی تنظیم نمایند. در این مرحله می توانید از تخصص یک وکیل پایه یک دادگستری بهره مند شوید. چرا که به نتیجه رسیدن در این موارد مستلزم نگارش مفاد حقوقی، دقیق و موثر می باشد.
سپس دادخواست تنظیمی را به دفاتر خدمات قضایی تحویل دهید تا به دادگاه صالح ارسال شود. بعد از ارسال دادخواست، زمان رسیدگی و تشکیل جلسه به طرفین ابلاغ خواهد شد. با حض.ر طرفین و پایان روند دادرسی رای دادگاه صادر خواهد شد و در صورتی که کم به فسخ یا ابطال قراردادا ارفاقی صادر شود، طلبکاران می توانند صدور اجائیه را درخواست نمایند.
فسخ یا ابطال قرارداد ارفاقی آثاری دارد که در تتیر بعدی مقاله به آنها اشاره می کنیم.
آثار فسخ یا ابطال قرارداد ارفاقی
همان طور که می دانیم هیچ عمل حقوقی بی تاثیر نیست و قطعا در عالم حقوقی دارای اثارت و 7یامدهای مثبت و منفی خواهد بود. همان طور که انعقاد قرارداد ارفاقی آثار یبرای تاجر و طلبکاران داشته است، فسخ و ابطال این قرارداد نیز دارای اثرات و پیامدهایی خواهد بود.
اولین تاثیر متوجه تاجر خواهد بود و محدودیت های مالی تاجر مجددا باز می گردد و در خصوص معاملات دارای محدودیت می شود.
تمامی دعاوی تاجر باید به طرفیت تاجر ورشکسته باشد چرا که از نظر قانونی اهلیت لازم جهت طرف دعوا را ندارد.
قرارداد ارفاقی یکی از قراردادهای دسته جمعی است و آثار آن نسبت به تمامی طلبکاران اعمال می شود.
ماده 500 قانون تجارت به اثر دیگر فسخ یا ابطال قرارداد ارفاقی اشاره کرده است. این ماده بیان می دارد: معاملاتی که تاجر ورشکسته پس از صدور حکم راجع به تصدیق قرارداد ارفاقی تا صدور حکم بطلان یا فسخ قرارداد مزبور نموده باطل نمیشود مگر در صورتی که معلوم شود به قصد اضرار بوده و به ضرر طلبکاران هم باشد.
ماده دیگری که به اثر آخر فسخ یا ابطال قرارداد ارفاقی اشاره کرده، ماده 502 قانون تجارت است. این ماده نیز بیان می دارد: اگر طلبکاران ارفاقی بعد از توقف تاجر تا زمان فسخ یا ابطال چیزی گرفتهاند ماخوذی آنها از وجهی که به ترتیب غرما به آنها میرسد کسر خواهد شد.
مشاوره با وکیل حقوقی گروه وکلای حقوق بشر
چنانچه به مشورت با وکیل تجاری درزمینه دعاوی تجاری و تنظیم قرارداد ارفاقی نیاز دارید، می توانید با وکیل در تنظیم، فسخ و ابطال قراردادهای گروه وکلای حقوق بشر در تماس باشید.
این موسسه حقوقی با داشتن وکلای متخصص و با سابقه می توانند به صورت حضوری با بررسی مدارک و مستندات شما بهترین مشاوره تخصصی مورد نیاز شما را ارائه دهند.
علاوه بر دپارتمان های تخصصی که ذکر کردیم گروه وکلای حقوق بشر با بهره مندی از وکیل کیفری، اداری و جرایم اینترنتی به صورت حرفه ای آماده هرهئه خدمات مشاوره ای و وکالتی هستند.
جهت ارتباط با وکیل آنلاین گروه وکلای حقوق بشر با تلفن گویای مجموعه تماس حاصل فرمائید تا کارشناسان ما در سریع ترین زمان پاسخگوی شما باشند.
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید