آیا به زن در دوران عده، نفقه تعلق می گیرد؟
به واسطه عقد نکاح وظایف مالی و غیر مالی بر دوش طرفین بار می شود. مسئولیت مالی که به واسطه عقد نکاح شکل می گیرد، متوجه مرد خانواده خواهد بود. مهم ترین این مسئولیت های مالی نفقه و مهریه هستند. پرداخت نفقه و مهریه به زن مطلق و صد در صدی نیست و تحت شرایطی که قانون مدنی و حمایت از خانواده مشخص کرده، به زن تعلق می گیرد. در این نقاله قصد داریم به این پرسش پاسخ دهیم که آیا بعد از طلاق و در دورانی که زن در عده به سر می برد آیا قانونا می تواند نفقه دریافت نماید؟
برای پاسخ به این سوال باید به زوایای مختلف قانونی در خصوص پرداخت نفقه آشنا شویم. لذا برای رسیدن به پاسخ این سوال تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
مهم ترین عناوین این مقاله
- ارتباط پرداخت نفقه و تمکین زوجه
- پرداخت نفقه بعد از طلاق
- نفقه زن در دوران عده پس از طلاق
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید
ارتباط پرداخت نفقه و تمکین زوجه
بر اساس قانون مدنی مرد موظف است که خرج و مخارج زن خود را پرداخت نماید. اصطلاحا به این خرج و مخارح در زبان قانون، نفقه می گوییم. مصادیق نفقه در قانون مدنی مشخص ضده است که به فراخور شرایط زندگی، وضعیت زن و شایستگس ایاشن می تواند متفاوت باشد. بررخی از مصادیق واجب و حداقل هایی که به عنوان نفقه شناخته می شوند عبارتند از : مسکن ، البسه ، نان ، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض "
با توجه به متن ماده متوجه می شویم که مرد باید حسب نیاز و شرایط زوجه در کم و کیف این موارد کوشا و مسئولیت پذیر باشد.
اما آیا نفقه مطلقا و به صرف نکاح به زن تعلق می گیرد و زن وظیفه ای ندارد؟
پاسخ به این سوال منفی است. نفقه صرفا در شرایطی به زن تعلق می گیرد که ایشان در مقابل همسر خود تمکین نماید. تمکین چه در معنای عام و چه در معنای خاص مد نظر رقانون گذار می باشد. تمکین عام بدین معناست که زن ریاست شوهر بر خانواده را بپذیرد و تمکین خاص بدین معناست که رابطه زناشویی را در صورت نیاز و مطالبه مرد انجام دهد.
پرداخت نفقه بعد از طلاق
همان طور که در ابتدا مقاله اشاره کردیم، مسئولیت پرداخت نفقه با عقد نکاح و تمکین زن آغاز می شود و طلاق پایانی بر این مسئولیت خواهد بود. چرا که اولا علقه زوجیت از بین می رود و مرد مسئولیتی در قبال زوجه نخواهد داشت و ثانیا زن شرعا و قانونا نمی تواند از مرد تمکین نماید و از نظر قانونی مسئولیتی متوجه وی نخواهد بود. لذا در صورت وقوع طلاق پرداخت نفقه موضوع خود را از دست می دهد.
اما بعد از طلاق، زن به دلیل حکم قانون باید مدتی را تحت عنوان عده طلاق سپری کند. مدت عده بنا بر شرایط و حسب مورد کتفاوت است. طلاق به دو نوع رجعی و بائن تقسیم می شود. عده این دو طلاق از حیث مدت یکسان است اما یک تفاوت دارند. در دوران عده طلاق رجعی مرد می تواند به همسر خود رجوع کند و طلاق زائل شود. اما در طلاق بائن امکان رجوع برای مرد میسر نیست. اذا درر دوران عده طلاق رجعی به دلیل امکان برگشت مرد به همسر خود، زن مستحق نفقه خواهد بود. در ادامه بیشتر به این مهم می پرداریم.
نفقه زن در دوران عده پس از طلاق
همان طور که در تیترهای قبلی مقاله اشاره کردیم، بعد از طلاق مرد مسئولیتی بایت پرداخت نفقه ندارد مگر اینکه زن در دوران عده طلاق رجعی باشد که در این شرایط به دلیل امکان بازگشت مرد به همسر خود نفقه به زن تعلق می گیرد. در واقع پرداخت نفقه در این دوران استثنایی بر این اصل بوده است.
ماده 1109 قانون مدنی موید این موضوع است که بیان می دارد :
" نفقه مطلقه رجعیه در زمان عده بر عهدهی شوهر است ؛ مگر این که طلاق در حال نشوز واقع شده باشد " .
این ماده بیان می دارد که زن می تواند در دوران عده طلاق رجعی از همسرش نفقه خود را مطالبه کند. البته این شرط مطلق نیست و یک اصل اساسی دارد.برای دریافت نفقه دوران عده طلاق رجعیه، علت طلاق نباید نشوز زن باشد. به عبارتی اگر عدم تمکین زن سبب وقوع طلاق شده است در دوران عده نفقه ای به زن تعلق نمی گیرد. مفهوم مخالف این ماده این است که برای دریافت نفقه در دوران عده، علت طلاق باید درخواست و خواست مرد باشد.
مشاوره حقوقی با وکیل خانواده
گروه وکلای حقوق بشر به عنوان موسسه ای پیشتاز در عرصه وکالت تخصصی، آماده ارائه خدمات مشاوره ای و وکالتی می باشند.
دپارتمان تخصصی گروه وکلای حقوق بشر با بهره مندی و یاری وکیل طلاق، مهریه، نفقه، ثتبی، اداری و تجاری تمرکز و دانش خود را در راستای حل پرونده های تخصصی قرار داده اند تا بهترین نتیجه برای پیروزی و موفقیت شما کسب شود.
جهت ارتباط با وکیل و تعیین وقت مشاوره حضوری با تلفن گویای مجموعه تماس بگیرید تا کارشناسان مجموعه پاسخ گوی شما باشند.
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید