مفهوم قانونی صلح عمری
صلح عمری قراردادی است که به واسطه آن یکی از طرفین به مدت عمر خود، طرف مقابل یا شخص ثالث، ملک خود را به دیگری منتقل می کند و در ازای این انتقال مبلغی در یافت می کند. صلح عمری با توجه به شرایط و محدودیت هایی که در قانون مدنی در نظر گرفته شده، قابل اعمال است.
مهم ترین عناوین این مقاله
- شرایط صلح عمری در قانون مدنی
- ارکان عقد صلح عمری
- مزایای صلح عمری
- آثار عقد صلح عمری
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید
شرایط صلح عمری در قانون مدنی
یکی از عقودی که با هیچ منع قانون مواجه نیست و طرفین می توانند در صورت توافق چنین عقدی را منعقد نمایند، صلح عمری است. اما قانون مدنی شرایطی برای تحقق صلح عمری در نظر گرفته است که عبارتند از:
مفاد قرارداد و عقد صلح نباید با اصول حقوقی و قوانین مقررات، اخلاق حسنه و نظم عمومی مخالف باشد.
هویت طرفین و مورد معامله باید معین، معلوم و مشخص باشد.
طرفین باید با رضایت کامل این توافق را منعقد نمایند و تحت اجبار و اکراهی مجبور به منعقد کردن قرارداد نباشند. همچنین از اهلیت قانونی(عقل، بلوغ و رشد) نیز برخوردار باشند.
هر دو طرف باید در شرایط مساوی باشند. ضعف و ناتوانی یکی از طرفین نباید باعث شود که طرف فروشنده، ملک خود را به قیمت پایینی به فروش برساند. به عبارتی ضرری برای طرفین نداشته باشد.
چنانچه یکی از طرفین فوت کند، وارثان او به عنوان قائم مقام مبلغ پرداختی را دریافت می کنند.
پرداخت مبلغ باید به صورت یکجا و نقدیی پرداخت شود.
باید مبلغ قابل پرداخت توسط طرفین تعیین شود و نباید به طور غیرمنصفانه و غیرمتعادل تعیین شود. طرفین می توانند با رعایت شرط انصاف مبلغ قرارداد را تغییر بدهند. جهت جلوگیری از مشکلات حقوقی توصیه می کنیم در این خصوص حتما با وکیل مشورت کنید و قرارداد خود را به تایید دادگاه برسانید.
ارکان عقد صلح عمری
به کسی که مال خود را در قالب عقد صلح به دیگری منتقل می کند، مصالح و به کسی که مال را قبول می کند، متصالح می گویند.
به مالی که مورد عقد صلح است و از طرف فروشنده به خریدار منتقل می شود،مورد صلح می گویند. در ازای انتقال مورد صلح، مبلغی به فروشنده پرداخت می شود که به آن مال الصلح گفته می شود.
مزایای صلح عمری
از جمله مزیت های صلح عمری این است که مالک می تواند در عین حال که مال را به دیگری منتقل می کند حق استفاده از ملک و اموال خود را تا پایان عمر برای خود حفظ نماید. در این حالت بعد از فوت مالک اموال به متصالح منتقل می شود. این انتقال ضمن سند رسمی محقق می شود و تمام محتویات و امضاهای آن معتبر و رسمی است. نسبت به سند صلح به دلیل رسمی بودن این سند، فقط می تواند ادعای جعل نمود و اظهار انکار و تردید راه ندارد.
آثار عقد صلح عمری
برای بررسی آثار عقد صلح عمری باید آثار این نوع عقد را به قبل از فوت و بعد از فوت تقسیم کنیم.
آثار عقد صلح عمری قبل از فوت
با انعقاد عقد صلح عمری مالک علاوه بر انتقال ماک خود منافع آن را تا آخر عمر برای خود حفظ می نماید. لذا متصالح دارای دایره اختیارات محدود تری است و مصالح می تواند در منزل خود سکونت کند.
می توان ضمن عقد صلح، شرط شود که متصالح حق فروش یا معامله ملک را نداشته باشد اما چنانچه حق فروش یا انتقال توسط مصالح به متصالح داده شود وی می تواند صرفا در حدود شرایط و مقررات قرارداد، از حق خود استفاده نماید
آثار صلح عمری پس از فوت
به واسطه منعقد شدن عقد صلح، متصالح ملک را به واسطه سند به مصالح منتقل کرده است و این سند می تواند به صورت رسمی یا عادی باشد. به واسطه فوت مصالح، متصالح، مالک مال می شود و اختیار کامل در تصرف مال دارد و می تواند در اموال منتقل شده، بعد از فوت مصالح، تصرفات مالکانه باشد. متصالح به عنوان صاحب ملک می تواند ملک و اموالی را که کسب کرده است مورد معامله قرار دهد.
وکیل پایه یک دادگستری گروه وکلای حقوق بشر
گروه وکلای حقوق بشر به عنوان یکی از معتبر ترین موسسات حقوقی آماده ارائه خدمات وکالتی و مشاوره حقوقی به عزیزان می باشد. این موسسه حقوقی با داشتن وکیل در وصول مطالبات چک، سفته، ملکی، خرید و فروش، اجاره و مشارکت می تواند به صورت حرفه ای و تخصصی در تمامی زمینه های حقوقی با ارجاع به وکیل متخصص پرونده شما را پیگیری نمایند. جهت ارتباط و دریافت مشاوره حقوقی با معروفترین وکیل دادگستری می توانید با شماره های موجود در مقاله تماس حاصل فرمائید تا به کارشناسان آنلاین مجموعه متصل شوید.
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید