نحوه مطالبه قانونی ثمن
عقد بیع مانند سایر روش های قانونی یکی از عقودی است که برای خرید و فروش طرفین مورد استفاده قرار می گیرد. در صورت وقوع عقد بیع یا هر عقد معوضی که سبب انتقال مالکیت شود، طرفین نسبت به یکدیگر مسئولیت و تکالیفی دارند که در صورت عدم رعایت و اجرای آنان با ضمانت اجرای قانونی همراه هستند.
ثمن مبلغی است که از طرف خریدار به فروشنده داده می شود . در صورتی که خریدار در ازای کالا دریافتی به تعهدات خود عمل نکند، فروشنده می تواند دادخواست مطالبه ثمن به طرفیت خریدار مطرح نماید.
مهم ترین عناوین این مقاله
- ثمن معامله چیست؟
- نحوه اثبات پرداخت ثمن معامله
- نحوه مطالبه ثمن
- نحوه وصول ثمن
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید.
ثمن معامله چیست؟
قبل از بررسی دادخواست مطالبه ثمن باید با مفهوم ثمن آشنا شویم. ثمن در واقع پولی است که در ازای دریافت کالا یا خدمات به طرف مقابل پرداخت می شود. در مقابل ثمن، مبیع قرار دارد که همان کالا یا وسیله ای است که فروخته شده است.
در تعریف عقد بیع که عبارت است از تملیک عین به عوض معلوم، منظور از عین، مبیع و منظور از عوض معلوم همان ثمن یا پولی است که از طرف خریدار به فروشنده پرداخت می شود.
ثمن پرداختی برای کسب اعتبار و ارزش قانونی باید دارای شرایطی مثل مالیت داشتن، معلوم و معین بودن و قابلیت مالکیت داشته باشد.
طرفین طبق قانون موظف هستند که مبیع و ثمن را به یکدیگر تحویل داده و در صورت استنکاف از وظایف خود با ضمانت اجرای حقوقی و کیفری مواجهه خواهند شد.
نحوه اثبات پرداخت ثمن معامله
همان طور که اشاره کردیم به واسطه انعقاد عقد بیع و یا سایر عقود طرفین مکلف به اجرای اوامر و وظایف قانونی خود در قابل طرف مقابل هستند. اما در برخی موارد خریدار با وجود دریافت کالا و خدمات مورد نظر از پرداخت ثمن خودداری می نماید در این شرایط چه باید کرد؟
دو راه حل پیش روی فروشنده خواهد بود. 1- فسخ معامله 2- مطالبه ثمن
در صورتی که در معامله برای فروشنده حق فسخ در نظر گرفته شده باشد و ایشان حق فسخ خود را ساقط نکرده باشد، می تواند معامله را فسخ کند. اما در صورتی که تمایل به فسخ معامله نداشته باشد می تواند با ارائه دادخواست، ثمن خود و خسارت تاخیر تادیه را مطالبه کند.
البته توصیه می کنیم که قبل از ارائه دادخواست به وسیله اظهارنامه از خریدار درخواست کنید که ثمن خود را بپردازد. چنانچه ارسال اظهارنامه کارساز نبود، ناچارا از طریق مراجع قضایی پیگیری خواهید کرد. معمولا با ارسال پاسخ اظهارنامه توسط خریدار، شما می توانید از اظهارنامه به عنوان دلیل علیه خریدار در دادگاه استفاده کنید.
چنانچه در خصوص پرداخت ثمن بین خریدار و فروشنده اختلاف باشد چه کسی مسئول اثبات پرداخت یا عدم پرداخت ثمن است؟
اما گاهی اوقات بین فروشنده و خریدار جهت پرداخت ثمن معامله اختلاف وجود دارد. به نحوی که خریدار مدعی پرداخت و فروشنده مدعی عدم پرداخت است. حال سوال اینجاست در چنین شرایطی، چه کسی مسئول اثبات پرداخت و یا عدم پرداخت ثمن معامله میباشد؟
به صورت کلی و طبق مفاد قوانین موجود در این رابطه، اثبات پرداخت ثمن معامله با خریدار است. زیرا طبق قوانین موجود هرگاه بین طرفین در رابطه با پرداخت ثمن اختلاف وجود داشته باشد، اصل بر عدم پرداخت است. به همین دلیل خریدار باید هنگام پرداخت ثمن و وجه مورد تعهد معامله از فروشنده رسید دریافت کند تا در چنین مواردی، مدارک لازم جهت دفاع و اثبات حق خود داشته باشد.
البته اگر فروشنده ابتدا اقرار به دریافت ثمن کرده و سپس اقرار خود را منکر کند، دیگر شرایط عوض شده و این فروشنده هست که باید ثابت کند ثمن پرداخت نشده است؛ چرا که انکار بعد از اقرار نزد محاکم قضایی مسموع نیست.
نحوه مطالبه ثمن
همانطور که اشاره کردیم ؛ فروشنده جهت جلوگیری از تضییع حق و حقوق خود می تواند از دو طریق حق فسخ و طرح دعوی اقدام کند. اگر فروشنده علیرغم داشتن حق فسخ، برای مطالبه ثمن معامله دادخواست طرح دعوی را انتخاب کند، عملا حق فسخ را از خود ساقط کرده و دیگر نمیتواند برای گرفتن ثمن از طریق فسخ معامله وارد شود.
به این ترتیب فقط یک راه پیش روی فروشنده بوده و باید به دادگاه صالح مراجعه کرده و با پرداخت هزینه رسیدگی، دادخواست مناسب جهت مطالبه ثمن معامله را مطرح کند.
در این راستا می تواند از وکیل حقوقی، مشاوره دریافت کنید تا بهترین دادخواست را تنظیم و ارائه نماید.
مطابق با ماده ۳۹۵ قانون مدنی، فروشنده میتواند در دادخواست خود، به همراه مطالبه ثمن معامله، تقاضای دریافت خسارت تاخیر تادیه نیز کند. بنابراین اگر خریدار ثمن معامله را در زمان و مکان مقرر شده به فروشنده پرداخت نکند، بایع یا همان فروشنده، قادر است با توسل به اجبار از طریق حاکم یا همان دادگاه های دادگستری، علاوه بر دریافت ثمن خسارات ناشی از پرداخت دیرهنگام او را نیز بگیرد.
دادگاه صالح برای مطالبه ثمن معامله، دادگاهی است که اقامتگاه خوانده در آن قرار دارد. البته در مواقعی که ثمن معامله تا 50 میلیون تومان باشد، شورای حل اختلاف نیز میتواند جهت حل و فصل اختلاف موجود میان طرفین داوری کند.
نحوه وصول ثمن
همانطور که در قسمت قبلی بیان شد، فروشنده بایستی جهت مطالبه ثمن دادخواست مناسبی به شورا یا دادگاه ذیصلاح محل اقامت خوانده یا محل انعقاد بیع یا محل اجرای تعهد پرداخت ثمن بدهد. بعد از رسیدگی توسط دادگاه و صادر شدن حکم مبنی بر پرداخت ثمن له فروشنده و علیه خریدار، با ابلاغ اجرائیه به خریدار وی بایستی نهایتاً ظرف 10 روز ثمن معامله را به فروشنده پرداخت نماید. اگر فروشنده از این طریق ثمن معامله را وصول نکند، بایستی نسبت به معرفی اموال خریدار اقدام کرده و پس از توقیف اموال خریدار، اموال وی مزایده و فروش خواهد رفت و از این طریق، طلب فروشنده وصول می گردد.
وکیل آنلاین گروه وکلای حقوق بشر
گروه وکلای حقوق بشر علاوه بر تخصص در امور حقوقی و ملکی با بهره مندی از بهترین اساتید مجموعه ای متخصص از وکیل کیفری، تجاری، اداری، جرایم اینترنتی را گردآوری کرده تا به یکی از معتبرترین موسسه های حقوقی تبدیل شود.
علاوه بر این موضوعات، استفاده از وکیل در تنظیم، فسخ و ابطال قراردادها یکی از امتیازات این موسسه حقوقی است که مراجعین در صورت نیاز به تدوین، تنظیم و بازنگری عقود و قراردادها ی توانند از این خدمات مجموعه استفاده کنند.
جهت ارتباط با وکیل گروه وکلای حقوق بشر با تلفن گویای مجموعه تماس حاصل نمائید تا به وکیل متخصص متصل شوید.
جهت اخذ مشاوره و هماهنگی، آیکون پلتفرم مربوطه را کلیک نمایید.